Wykonanie
Przepis na ciasto do pizzy - tutaj0,5 kg
pieczarek1
papryka2
cebule10 plastrów
szynki250 g
żółtego serasos pomidorowysos czosnkowybazylia,
oreganoTak naprawdę składniki do pizzy mogą być dowolne, według gustu i naszego smaku. Proponuję tradycyjną pizzę z
szynką,
serem,
pieczarkami i
papryką. Można dodać również
kukurydzę,
salami albo
żółty ser zastąpić
mozzarellą.
Cebulę należy pokroić w grubsze piórka i zeszklić na patelni.
Pieczarki należy oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć ok 10-15 min, połączyć z przygotowaną wcześniej
cebulą oraz doprawić
pieprzem i
solą.
Żółty ser ścieramy na tarce, na grubszych oczkach.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy
szynkę.Przygotowany spód do pizzy smarujemy
sosem pomidorowym. Następnie układamy
szynkę,
pieczarki z
cebulą i
paprykę. Całość posypujemy
ziołami.Przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 35-40 min. Ok. 10 min przed końcem pizzę posypujemy
żółtym serem.
Przepisy na sosy znajdziecie tutaj:
pomidorowy i
czosnkowy .