Wykonanie
Niedawno odkryłam na blogu filozofiasmaku przepis na włoski chlebek Stromboli. Można powiedzieć, że jest to taka zrolowana pizza, smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pomysł wydał mi się pyszny, bo lubię takie smaki i aromaty. I wtedy wpadło mi do głowy, by wykorzystać mieszankę, jaką mam na ciabattę. Kiedyś robiłam ją w automacie do pieczenia
chleba, ale nie zachwyciła mnie i połowa
torebki czekała na lepsze czasy. Teraz przydała się znakomicie. Chlebek wyszedł przepyszny, rodzina zajadała się i prosiła o dokładkę ;)
Składniki:500g mieszanki Ciabatta (Lidl) - w oryginalnym przepisie jest ciasto, jak na pizzę1 mała puszeczka
koncentratu pomidorowego3 ząbki
czosnkupól
paprykimała
cebulakilka
pieczarekkilka plastrów
szynki szwarcwaldzkiejkilka plastrów
sera żółtegooregano, cząber
chiliCiastoMieszankę dosypałam do 360ml
wody, dodałam trochę
ziół, łyżkę
oliwy i wyrobiłam w maszynie do pieczenie na programie Nr 6 Ciasto Zagniatane . Następnie wyjęłam je i rozłożyłam na blacie podsypanym
mąką. Rozciągnęłam na kształt prostokąta i nałożyłam składniki.
Cebulę pokroiłam w półplasterki, zeszkliłam na
oliwie, dodałam pokrojone w pasterki
pieczarki i paseczki
papryki - chwilkę poddusiłam.Koncentrat wymieszałam z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
ziołami i
chili. Rozsmarowałam na cieście. Na to położyłam plastry
szynki, warzywa,
ser.
Całość zrolowałam, podwijając boki do środka. Wyszedł mi zgrabny, ale spory wałek ciasta. Zostawiłam go jeszcze na 15 min, by troszkę wyrósł. Następnie przełożyłam go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowałam
żółtkiem i posypałam
ziołami. Na koniec zrobiłam kilka nacięć nożem na
chlebku, by zbierająca się w środku para miała ujście.Wstawiłam do nagrzanego do 180 o C piecyka i piekłam 35 minut. Na ostatnie 3 minuty włączyłam termoobieg, by rolada ładnie się zrumieniła.Jako wypełnienie
chlebka można dodawać przeróżne składniki -
salami,
mozarellę, ale należy pamiętać, by farsz nie był zbyt mokry, wodnisty, bo ciasto nie upiecze się dobrze i namięknie.
Stromboli bogato wypełnioe dodatkami idealnie nadaje się na obiad, a z mniejszą zawartością farszu jest doskonałe jako przegryzka do pracy/szkoły, albo jako chlebek do potraw
mięsnych z sosami.Smacznego!!