Wykonanie
Biszkopt:5
jajekMasa :500 - 750 ml
śmietany 30% - ja nie lubię grubej warstwy
śmietany, a na wierzch dałam
galaretkę wiec 500ml było w sam raz
cukier puder 2 śmitanfixy 1 kg
truskawek2
Galaretki truskawkowe - przygotować według instrukcji na opakowaniu, pomniejszając trochę ilosć
wody, zeby
galaretka była sztywniejsza.Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem pudrem, następnie dodać śmitanfixy.3/4 szkl.
mąki1/4 szkl
mąki ziemniaczanej3/4 szkl.
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo
żółtka i ubijać.
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.Tortownica 20 - 22 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minutPo wystudzeniu przekroić na 3 cieniutkie placki.Do nasączenia :
woda,
cytryna,
cukier do smakuPierwszy placek delikatnie nasączyć.Masą posmarować pierwszy placek, wyłożyć na nią pokrojone
truskawki,
truskawki jeszcze przesmarować masą
śmietanową.Podobnie smarujemy kolejną warstwę, wcześniej nasączamy placek
biszkoptowy. Na trzecim placku - również lekko nasączonym rozkładamy
truskawki i zalewamy tężejącą
galaretką. Na kilka godzin ciasto odstawić do lodówki.Smacznego. Qulinarna Ania.