Wykonanie
Idąc za słynnym ostatnio zdaniem . . . "wiem co jem", postanowiłam sama zrobić kawałki
kurczaka o smaku i wyglądzie przypominającym te z KFC. Oczywiście, ze pierwsze przepisy były czytane na internecie, ale ostatecznie zmodyfikowałam je a może raczej połączyłam, wybrałam to co uważam ja za dobre.Składniki:1 kg skrzydełek (10 sztuk = 20 kawałków)3 szkl.
mąki pszennej1łyżeczka
prazonej cebulki ( może być w proszku)2-3 zabki
czosnku, może byc granulowany - osobiscie nie uznaje takiego
czosnku1 łyżeczka
suszonej szałwi1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
kolendryNa ciasto ciasto naleśnikowe:1 duże
jajko3/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka1-2 łyżeczki
słodkiej papryki1-4 łyżeczek
chilisólolej do smażeniaWykonanie:Skrzydełka myjemy, przekrajamy w stawach na 3 części. Tę najmniejszą wyrzucamy.Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do gotowego ciasta wkładamy kawałki
kurczaka mieszamy, zostawiamy na 1 godz do 2 w temperaturze pokojowej.Ja rozgrzewam w garnuszku dużą ilość
oleju, tak żeby kawałki swobodnie pływały. U mnie na raz wchodzi 5-6 kawałków.Kawałki
kurczaka dokładnie pokryte
ciastem obtaczamy w
mące, dociskając
mąkę do
mięsa, nawet można delikatnie je podrzucać ręką nad
mąką. Wrzucamy do rozgrzanego
oleju, ale żeby nie był za duzy ogień, bo
mąka sie opali a
kurczak nie dojdzie. . Smażymy na średnim ogniu 10-15 minut, ja smażę do zrumienienia..Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem który wchłonie nadmiar tłuszczu.Palce lizać.Smacznego. Qulinarna Ania :)