Wykonanie
Tort
waniliowo -
brzoskwiniowyBiszkopt - 2szt - 1 biały, 1 ciemny, według uznania - mój był o średnicy 28cmKrem - dwie warstwy z gotowych kremów Dr.Otcera - według przepisu na opakowaniuKrem
Mascarpone - jedna( środkowa) warstwa- opakowanie
serka mascarpone 250g- 1
śmietana 30% - ok 250ml - 300ml- 1/2 szkl.
cukru pudru- 1
cukier waniliowywykonanie: ubiłam
śmietanę z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na sztywny krem.Do niego dodaję
serek mascarpone i wszystko miksuję żeby się masy połączyły.Mus
brzoskwiniowy - puszka
brzoskwiń, 2 łyżeczki
żelatyny, kwasek
cytrynowywykonanie: miksuję
brzoskwinie, ja to robię w malakserze,
żelatynę zalewam gorącą
wodą, jak się rozpuści dodaję do musu, żeby tort nie był mdły dodaję również do musu trochę kwasku, z wyczuciem, do smaku :)). Mus nakładam dość grubo, ale żeby tez nie wykipiał
spod placków.Poncz do nasączenia - 1l
wody, sok z jednej
cytryny ( opcjonalnie kwasek
cytrynowy),
cukier,
olejek arakowy - na jeden placek wchodzi około 1 szkl. ponczu. Ja poncz robię na swój smak, nasączam również według uznania. Nie musi to być koniecznie wlana cała szklanka ponczu w jeden placek.Układanie
tortu ( od dołu) :placek ciemny - nasączony, na nim mus
brzoskwiniowy, masa Dr. Oetkera.placek jasny - nasączony, polany musem, na nim masa
mascarpone,placek ciemny - nasączony, polany musem, na nim masa gotowa Dr. OetkeraNa bokach i wierzchu masa
maślana. Masą na początku tylko wyrównałam boki i górę.Do dekoracji użyłam masy na
bezie szwajcarskiej.Ozdobienie
tortu - zapraszam na kolejny postSmacznego. Qulinarna Ania.