Wykonanie
Nie pamiętam, by w okresie świątecznym kiedykolwiek pojawiła się na
stole ćwikła z
chrzanem. Pamiętam natomiast zabłąkany słoik
ćwikły, stojący przez długi czas na drzwiach lodówki. Może to było powodem, dla którego uważałam, że jest to niedobre.Wszystko się zmieniło, gdy siostra namówiła mnie do wykonania tej pasty. Moim zdaniem idealna na jesień-od dzieciństwa
burak kojarzył mi się z tą
porą roku-może dlatego, ze wtedy barszcz czerwony smakował mi najbardziej ;-)A fasola? No cóż, urodziłam się 20 kwietnia, a wtedy przypada Dzień
Fasoli Półksiężycowatej . Nie wiem, czy
fasola, której użyłam, była właśnie tą (ze zdjęć była podobna, a na opakowaniu nie było napisane :-( ), co nie zmienia faktu, że tą pastą świętuję swoje urodziny, na które muszę jeszcze troszeczkę poczekać. Nie zapominajmy oczywiście o tym, że
fasola jest megazdrowa.Pyszna, kremowa, z lekko
chrzanową nutką, która idealnie komponuje ze
słodyczą pieczonego
buraczka. Przepis pochodzi z Jadłonomii .Autorka sugeruje posypanie pasty
koperkiem, ja natomiast zdecydowałam się na
pietruszkę, która świetnie uzupełnia jej smak.

/ Roasted beets and beans paste(scroll down to see a recipe in English)Składniki: (na jeden duży słoik)1 1/2 szklanki ugotowanej
fasoli lub puszka
fasoli1
burak średniej wielkości1 - 2 łyżki
chrzanu1/2 - 1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżki
oleju (użyłam
oleju z pestek
słonecznika)garść posiekanej
natki pietruszki lub
koperkusól i
pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Buraczka wyszorować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika, piec przez około 45 - 60 minut.Upieczonego
buraka przestudzić, odciąć końcówki, a następnie zmiksować w blenderze z resztą składników na gładką pastę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.

Ingredients: (for one large jar)1 1/2 cups of cooked beans or a can of beans1 medium-sized beet1 - 2 tablespoons of horseradish1/2 - 1 teaspoon lemon juice3 tablespoons oil (I used sunflower seeds oil)handful of chopped parsley or fresh dillsalt and pepperPreparation:Preheat the oven to 200 degrees. Scrub beet, wrap in aluminum foil and put into the oven, bake for about 45 - 60 minutes.Cool roasted beet, cut off the tip, and then mix in a blender with the rest of the ingredients into a smooth paste. Season to taste with salt and pepper.