ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny brokuł po azjatycku

Aromatyczny brokuł po azjatycku

nazwa

Wykonanie

Zwykle jadałam brokuła przyrządzonego w sposób, w jaki zwykle przyrządza się kalafior-z masłem i bułką tartą, albo po prostu ugotowanego bez dodatków.
Ostatnio natrafiłam na blogu Szybkie Gotowanie na przepis na kalafior z patelni po azjatycku . Przepis bardzo mnie zaintrygował i od razu go wypróbowałam. Kalafior był wyśmienity!
Postanowiłam spróbować w ten sposób zrobić brokuła.
Bardzo aromatyczny z nutką ostrości, w sam raz jako dodatek do obiadu.
/Asian style aromatic broccoli
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
1 brokuł
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka nasion kolendry
2-3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego (można zastąpić płatkami chili)
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki sosu sojowego
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać wszystkie przyprawy.
Zmniejszyć ogień i przez 2-3 minuty mieszać zawartość patelni.
Następnie dodać sos chili, sos sojowy, podgotowany brokuł oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać.
Podawać od razu.
Ingredients:
1 broccoli
1 clove of garlic
1/2 teaspoon curry
1/2 teaspoon turmeric
1 tablespoon coriander seeds
2-3 tablespoons sweet and spicy chili sauce (it can be replaced with chili flakes)
1 bunch of fresh parsley
4 tablespoons soy sauce
3-4 tablespoons oil for frying
Divide broccoli and cook al dente.
Toss in hot oil squeezed garlic, and after a while, add all the spices.
Reduce the heat and stir for 2-3 minutes the contents of the pan.
Then add the chili sauce, soy sauce, cooked broccoli, and chopped parsley.
Stir and heat for a while.
Serve immediately.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/07/aromatyczny-broku-po-azjatycku.html