Wykonanie
Zwykle jadałam
brokuła przyrządzonego w sposób, w jaki zwykle przyrządza się
kalafior-z
masłem i
bułką tartą, albo po prostu ugotowanego bez dodatków.Ostatnio natrafiłam na blogu Szybkie Gotowanie na przepis na
kalafior z patelni po azjatycku . Przepis bardzo mnie zaintrygował i od razu go wypróbowałam.
Kalafior był wyśmienity!Postanowiłam spróbować w ten sposób zrobić
brokuła.Bardzo aromatyczny z nutką ostrości, w sam raz jako dodatek do obiadu.

/Asian style aromatic broccoli(scroll down to see a recipe in English)Składniki:1
brokuł1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżka nasion
kolendry2-3 łyżki sosu
chili słodko-pikantnego (można zastąpić
płatkami chili)1 pęczek
natki pietruszki4 łyżki
sosu sojowego3-4 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente.Na rozgrzany tłuszcz wrzucić przeciśnięty przez praskę
czosnek, a po chwili dodać wszystkie
przyprawy.Zmniejszyć ogień i przez 2-3 minuty mieszać zawartość patelni.Następnie dodać sos
chili,
sos sojowy, podgotowany
brokuł oraz pokrojoną
natkę pietruszki.Wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać.Podawać od razu.

Ingredients:1 broccoli1 clove of garlic1/2 teaspoon
curry1/2 teaspoon turmeric1 tablespoon coriander seeds2-3 tablespoons sweet and spicy
chili sauce (it can be replaced with
chili flakes)1 bunch of fresh parsley4 tablespoons soy sauce3-4 tablespoons oil for fryingDivide broccoli and cook al dente.Toss in hot oil squeezed garlic, and after a while, add all the spices.Reduce the heat and stir for 2-3 minutes the contents of the pan.Then add the
chili sauce, soy sauce, cooked broccoli, and chopped parsley.Stir and heat for a while.
Serve immediately.