ßßß Cookit - przepis na Mus truskawkowo-rabarbarowy

Mus truskawkowo-rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Jak jest gorąco, apetyt definitywnie nie dopisuje. Wszyscy chcą się ochłodzić.
Problem dodatkowo narasta gdy myślimy o tym, co zjeść na obiad...
Mus owocowy na zimno może być dobrą alternatywą. Najlepszy z makaronem i łyżką jogurtu :-)
/ Rhubarb and strawberry fruit mousse
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
5 lasek rabarbaru (ok. 700 g)
300 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na małe cząstki. Wrzucić do garnka, podlać małą ilością wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypalił. W tym czasie oczyścić truskawki, pokroić i dodać do miękkiego rabarbaru. Dodać cukier i przyprawy i gotować przez parę minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Zostawić do wystudzenia, najlepiej schłodzić w lodówce. Opcjonalnie zmiksować mus blenderem.
Ingredients:
700 g of rhubarb
300 gof strawberries
2 tbsps granulated sugar
half a teaspoon of cardamom
half a teaspoon of cinnamon
half a teaspoon of ground cloves
Preparation:
Rhubarb cut into small pieces. Put into the pot, pour small amount of water and cook until tender, stirring frequently. During this time, clean the strawberries, slice and add to the soft rhubarb. Add sugar and spices and cook for a few minutes to a thick consistency. Leave to cool, preferably chill in the refrigerator. Optional mix using the blender.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/05/mus-truskawkowo-rabarbarowy.html