Wykonanie
Jak jest gorąco, apetyt definitywnie nie dopisuje. Wszyscy chcą się ochłodzić.Problem dodatkowo narasta gdy myślimy o tym, co zjeść na obiad...
Mus owocowy na zimno może być dobrą alternatywą. Najlepszy z
makaronem i łyżką
jogurtu :-)

/ Rhubarb and strawberry fruit mousse(scroll down to see a recipe in English)Składniki:5 lasek
rabarbaru (ok. 700 g)300 g
truskawek2 łyżki
cukru pudrupół łyżeczki
kardamonupół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki mielonych
goździkówPrzygotowanie:
Rabarbar pokroić na małe cząstki. Wrzucić do garnka, podlać małą ilością
wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypalił. W tym czasie oczyścić
truskawki, pokroić i dodać do miękkiego
rabarbaru. Dodać
cukier i
przyprawy i gotować przez parę minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Zostawić do wystudzenia, najlepiej schłodzić w lodówce. Opcjonalnie zmiksować mus blenderem.

Ingredients:700 g of rhubarb300 gof strawberries2 tbsps granulated sugarhalf a teaspoon of cardamomhalf a teaspoon of cinnamonhalf a teaspoon of ground clovesPreparation:Rhubarb cut into small pieces. Put into the pot,
pour small amount of water and cook until tender, stirring frequently. During this
time, clean the strawberries, slice and add to the soft rhubarb. Add sugar and spices and cook for a few minutes to a thick consistency. Leave to cool, preferably
chill in the refrigerator. Optional mix using the blender.