Wykonanie
Pewnego dnia, siedząc pod kaloryferem otulona kocykiem udając, że się uczę, natrafiłam w jednej ze starych książek kucharskich na interesujący przepis. Zaznaczyłam go sobie karteczką i kompletnie o nim zapomniałam.Ostatnio dał o sobie znać.A ja w końcu zebrałam się, by go urzeczywistnić.W ten sposób powstały bułgarskie
obwarzanki gewrek. Zwykle jedzone w Bułgarii na śniadanie w towarzystwie czarnej
kawy,
soku owocowego lub ajranu.Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta słodkie i wytrawne" Heleny Lipińskiej i Andrzeja WoźniakowskiegoSkładniki:700 g
mąki pszennej (4 szklanki)250 g
mleka (1 szklanka)30 g świeżych
drożdży (1,5 łyżki)2 płaskie łyżeczki
soli2 łyżki
cukru60 g
margaryny (1/4 paczki)1
jajoMak,
kminek, gruboziarnista
sól,
sezam (do posypania)
Olej do smarowania blach
Przygotowanie:Sporządzić rozczyn z części
mąki,
mleka, 1/2 łyżki
cukru i
drożdży, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu dodać resztę
mąki, rozmącone
jajo i roztopioną
margarynę. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować
obwarzanki. Obgotować w wodzie z 1,5 łyżki
cukru o temperaturze 90 stopni przez 2-3 minuty (do wypłynięcia). Odsączyć, ułożyć na blasze, posmarować
olejem. Wierzch posypać
makiem (lub
kminkiem,
solą,
sezamem). Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temperaturze 220 stopni przez 25 minut na złoty kolor.Sposób formowania
obwarzanków:
Uwagi:Dodałam dodatkowo 70 g
wody, ponieważ moim zdaniem ciasto było zbyt sztywne.Zamiast smarować
obwarzanki olejem, posmarowałam je rozmąconym
białkiem.Po 15 minutach moje były pięknie złote.
Panissimo / Il castello di Patty Pa / Yeastspotting