Wykonanie
            Pewnego dnia, siedząc pod kaloryferem otulona kocykiem udając, że się uczę, natrafiłam w jednej ze starych książek kucharskich na interesujący przepis. Zaznaczyłam go sobie karteczką i kompletnie o nim zapomniałam.Ostatnio dał o sobie znać.A ja w końcu zebrałam się, by go urzeczywistnić.W ten sposób powstały bułgarskie 
obwarzanki gewrek. Zwykle jedzone w Bułgarii na śniadanie w towarzystwie czarnej 
kawy, 
soku owocowego lub ajranu.Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta słodkie i wytrawne" Heleny Lipińskiej i Andrzeja WoźniakowskiegoSkładniki:700 g 
mąki pszennej (4 szklanki)250 g 
mleka (1 szklanka)30 g świeżych 
drożdży (1,5 łyżki)2 płaskie łyżeczki 
soli2 łyżki 
cukru60 g 
margaryny (1/4 paczki)1 
jajoMak, 
kminek, gruboziarnista 
sól, 
sezam (do posypania)
Olej do smarowania blach

Przygotowanie:Sporządzić rozczyn z części 
mąki, 
mleka, 1/2 łyżki 
cukru i 
drożdży, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu dodać resztę 
mąki, rozmącone 
jajo i roztopioną 
margarynę. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować 
obwarzanki. Obgotować w wodzie z 1,5 łyżki 
cukru o temperaturze 90 stopni przez 2-3 minuty (do wypłynięcia). Odsączyć, ułożyć na blasze, posmarować 
olejem. Wierzch posypać 
makiem (lub 
kminkiem, 
solą, 
sezamem). Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temperaturze 220 stopni przez 25 minut na złoty kolor.Sposób formowania 
obwarzanków:

Uwagi:Dodałam dodatkowo 70 g 
wody, ponieważ moim zdaniem ciasto było zbyt sztywne.Zamiast smarować 
obwarzanki olejem, posmarowałam je rozmąconym 
białkiem.Po 15 minutach moje były pięknie złote.


Panissimo / Il castello di Patty Pa / Yeastspotting