Wykonanie

Mamy sezon na
dynie, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać :) Nigdy wcześniej nie robiłam takiej zupy, poszperałam więc tu i ówdzie i znalazłam świetny przepis. Pochodzi on z książki B. Bytnerowicz pt. "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z 1987 roku. Tytuł adekwatny do założeń bloga, czyż nie? :) Zmieniłam w niej tylko, a raczej dodałam
przyprawy, o których autorka wydała się całkowicie zapomnieć. Użyłam miąższu dyni, który pozostał mi z tej zabawy . Ta propozycja moim zdaniem jest dużo lepsza od kremu np. z
marchewką, bo nie wychodzi na słodko, jest za to wspaniale kremowa i wyrazista w smaku.Składniki:- ok. 400 g dyni- 1 litr
bulionu warzywnego- 200 g
pomidorów- 1 łyżka
margaryny- 1 łyżka
mąki- 1/2 szklanki
śmietany 18%- posiekana
natka pietruszki- grzanki (np. takie jak tu)-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa (można zastąpić mielonym
imbirem)

Przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje co prawda sporo czasu, jednakże przez jego większość zupa robi się sama ;) Najpierw miąższ dyni kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy
bulionem, stawiamy na gazie i dajemy temu spokój. Musimy poczekać, aż
dynia zmięknie, to ok. 20 minut gotowania.

Gdy
dynia będzie już miękka, dodajemy
pomidory pokrojone w kostkę,
sól,
pieprz i szczyptę gałki, a następnie dajemy temu spokój na kolejne pół godziny.

Teraz czas odstawić naszą zupę do przestygnięcia, po czym ją zblendować. Następnie robimy zasmażkę - na rozpuszczoną
margarynę wsypujemy
mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż całość się połączy.

Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy zasmażkę, a gdy całość zgęstnieje
śmietanę. Teraz pozostaje tylko doprawić ją
solą,
pieprzem i gałką według indywidualnych upodobań.

Obawiając się kalorii,
śmietanę z przepisu można śmiało pominąć. Do zagęszczenia użyć możecie również
mąki dokładnie rozmieszanej w zimnej wodzie. Zamiast gałki dopuszczalny jest
imbir, pamiętajmy jednak, żeby przy każdej z tych przypraw zachować umiar, gdyż są bardzo aromatyczne, a nie chcemy, by ich smak bez reszty zdominował nasze danie :)

Gotową zupę podajemy z grzankami posypaną
natką pietruszki.Smacznego!