Wykonanie

Dziś będzie trochę pikantnie, trochę fusion, lekko orientalnie, bardzo smacznie i niesamowicie szybko. Jakiś czas temu od pierwszego kęsa zakochałam się bez reszty w
kaszy pęczak i teraz mogłabym żywić się tylko nią, co w dużej mierze czynię ;) Metodą wielu prób i błędów powstał pęczak moim zdaniem doskonały, zdaniem rodziny nieco zbyt pikantny, postępujcie więc ostrożnie z
chilli :)Składniki:- 100 g (1 woreczek) ugotowanej
kaszy pęczak- 1
pierś z kurczaka- 1 duża
cebula (lub dwie małe)- 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego Pudliszki- 2 łyżki
oleju do smażeniaMarynata:- płaska łyżeczka
bazylii- płaska łyżeczka
oregano- szczypta
rozmarynu- szczypta
soli- pół łyżeczki
curry- 1/3 łyżeczki
chilli (lub według uznania)- łyżeczka
słodkiej papryki- łyżka
oleju
Na początku marynujemy
kurczaka - do umytego i pokrojonego w dość drobną kostkę
mięsa dodajemy wszystkie
przyprawy wymienione powyżej, dokładnie mieszamyi wstawiamy do lodówki. Czas marynowania? Jaki chcemy, aczkolwiek absolutnym minimum jest 15 minut, a więc dokładnie tyle, ile potrzebujemy na ugotowanie pęczaku. Jeśli mamy czas to marynujemy dłużej ;)Gdy pęczak będzie już ugotowany, odsączamy go z nadmiaru
wody, w tym czasie na patelni rozgrzewamy
olej na którym ląduje pokrojona w dużą kostkę
cebula. Gdy się zeszkli, dorzucamy naszego
kurczaka.

Gdy
mięso będzie już białe, na patelnię wlewamy odrobinę
wody (tak, by zakryła dno), wszystko dokładnie mieszamy, a gdy część
wody odparuje, wrzucamy
kaszę.

Gdy cała
woda z patelni zniknie, wcześniej oddając swój smak
kaszy, dodajemy
koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku, o ile ktoś będzie miał taką potrzebę ;)Smacznego!