Wykonanie

Mam gdzieś w pamiątkach z dzieciństwa laurkę przygotowaną dla mojej Mamy z okazji Dnia
Matki. Niezdarnie narysowane serduszka i kwiatki i kulfoniaste literki składające się w słowa życzeń.Oczywiście standardowe „Sto lat Mamo”, dalej „szczęścia, pociechy z córeczek” a na końcu dopisek..."i dużo zupy pomidorowej".Niestety nie zachowałam w pamięci dlaczego tego życzyłyśmy mojej Mamie, ale należy przypuszczać, że była to jej ulubiona zupa. Teraz sama jestem Mamą. I co prawda moje dziecko nie życzyło mi jeszcze zupy pomidorowej, ale nie miałabym nic przeciwko takim życzeniom. Bo i dla mnie pomidorowa to zupa naj. Łatwa i szybka do wykonania, można ją podać z różnymi dodatkami i nieodzownie jej smak kojarzy się z dzieciństwem. Przez wiele lat moja pomidorowa ewoluowała. Robiłam ją z
koncentratu pomidorowego (na
bulionie drobiowym), ze świeżych
pomidorów (the best!), z
soku pomidorowego, ze
śmietaną kwaśną, słodką a nawet z
mascarpone. Nie zmienia to jednak faktu, że to zawsze jest pomidorowa i zawsze kojarzyć mi się będzie z dzieciństwem. Teraz stawiam na
pomidorowy krem. Uważam, że zupy krem mają niesamowicie skoncentrowany smak i co ważne dla pracujących Mam są błyskawiczne w przygotowaniu. Poniżej przedstawiam Wam taką właśnie wersję pomidorowej. Wszystko czego potrzebujesz do jej przygotowania to dobrej jakości
pomidory w puszce i dobry
przecier pomidorowy. Od tego jak dobrych użyjesz składników zależy smak konsystencja i kolor zupy. Dziecko niejadek też ją pałaszuje. Co prawda po uprzednim dodaniu
makaronu, ale to jednak pomidorowa...Potrzebujesz:1 łyżka oliwy/oleju,1 mała
cebula, pokrojona w kosteczkę,1 puszka krojonych
pomidorów (400 g),400 g
przecieru pomidorowego z kartonika,400 ml
wody,1/2 szklanki świeżej
bazylii,1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30%,
sól,
pieprz,
cukier do smakuWykonanie:W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj
cebulę i przesmaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 7-10 minut.Dodaj
pomidory, przecier i wlej
wodę. Dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem (około 2 łyżeczek). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut. Dodaj
bazylię i zmiksuj w blenderze na gładki krem. Dodaj
śmietankę i podgrzej na małym ogniu.



Smacznego!*Inspiracją był przepis ze strony kwestiasmaku.com