Wykonanie

Piękne kolorowe babeczki z kruchego ciasta. Nadziane tym co tylko Ci do głowy przyjdzie. My proponujemy kajmak. Osobiście uwielbiam.Jest słodki, konkretny. Takie smaki lubię. Wspaniale smakuje przełamany kwaśnymi
owocami albo polany
czekoladą i posypany
orzechami…..chociaż to już jest lekka dekadencja :)Aha! I nie wyrzucajcie
białek, które pozostaną Wam po zrobieniu tych babeczek*. Za chwilę zaproponujemy Wam fantastyczną
bezę.Składniki na ciasto:30 dag
mąki15 dag zimnego
masła10 dag
cukru4
żółtkaSkładniki na nadzienie:1 puszka masy kajmakowej (możesz też przygotować ją sama. W tym celu włóż do garnka z
wodą zamkniętą puszkę słodzonego
mleka skondensowanego i gotuj przez 2 godziny. Pamiętaj! Otwórz dopiero jak wystygnie.)
płatki migdałowekolorowe posypkipestki
granataświeże
owoce (wersja raczej letnia)
bita śmietanapolewa z
czekolady itp.Przygotowanie:Z powyższych składników zagniatamy szybko ciasto. Robimy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Smarujemy
masłem foremki na babeczki ( ja używałam staromodnych, blaszanych. Wg mnie najlepszych). Każdą foremkę oklejamy schłodzonym
ciastem (
dajcie to zrobić dzieciakom. Poradzą sobie znakomicie!)).Gotowe babeczki pieczemy przez ok. 15 minut (jak zawsze pamiętajcie o sprawdzeniu kilka minut wcześniej Waszych wypieków, bo Wasz piekarnik może piec szybciej/wolniej).Do wystudzonych babeczek nakładaj kajmak,
owoce, posypki i co Ci jeszcze wyobraźnia podpowie.*
białka można mrozić (najlepiej w foliowych woreczkach)Efekt:






Smacznego!