ßßß Cookit - przepis na Ciasto angielskie

Ciasto angielskie

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Ten przepis dostałam jakieś 15 lat temu od sąsiadki. To ona nazwała je „ciastem angielskim” (z Anglią ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią, czy ryba po grecku z Grecją) – ale nazwa ta przyjęła się także w moim domu. Ciasto angielskie może zastąpić wielkanocnego mazurka. Jest wyjątkowo proste i szybkie.
Porcja na blachę o wymiarach 36×28 cm
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
200 g (1 szklanka) cukru
200 g (1 kostka) masła w temperaturze pokojowej
450 g (3 szklanki) mąki
Beza:
4 białka
150 g (0.75 szklanki) cukru
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (termoobieg). Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
Dodać mąkę i szybko wyrobić.
Wykleić ciastem dno wyłożonej papierem blachy.
Czekolady drobno pokroić.
Białka ubić z cukrem.
Gdy piana będzie sztywna dodać czekoladę i zamieszać łyżką.
Czekoladową pianę wyłożyć na ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Beza na cieście po upieczeniu powinna być złota i lekko twarda.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/04/ciasto-angielskie