Wykonanie
Poziom trudnościTen przepis dostałam jakieś 15 lat temu od sąsiadki. To ona nazwała je „ciastem angielskim” (z Anglią ma tyle wspólnego co
fasolka po bretońsku z Bretanią, czy
ryba po grecku z Grecją) – ale nazwa ta przyjęła się także w moim domu. Ciasto angielskie może zastąpić wielkanocnego mazurka. Jest wyjątkowo proste i szybkie.Porcja na blachę o wymiarach 36×28 cmSkładniki:Ciasto:4
żółtka200 g (1 szklanka)
cukru200 g (1 kostka)
masła w temperaturze pokojowej450 g (3 szklanki)
mąkiBeza:4
białka150 g (0.75 szklanki)
cukru1 tabliczka
czekolady mlecznej1 tabliczka
czekolady deserowejSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).
Żółtka utrzeć z
cukrem i
masłem.
Dodać
mąkę i szybko wyrobić.
Wykleić
ciastem dno wyłożonej papierem blachy.
Czekolady drobno pokroić.
Białka ubić z
cukrem.
Gdy piana będzie sztywna dodać
czekoladę i zamieszać łyżką.
Czekoladową pianę wyłożyć na ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
Beza na cieście po upieczeniu powinna być złota i lekko twarda.
Smacznego!