Wykonanie
Chlebek bezglutenowy na bazie
mąki z niepalonej gryki - bez
miksów, bez
kukurydzy,
ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i
kolendry. Wypieki z
mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienialnianego i
skrobi np. ziemniaczanej.
Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły.

Składniki:
mąka gryczana jasna 2 szklanki
skrobia ziemniaczana 1 szklanka
woda i/lub
mleko sojowe 2 szklanki
siemię lniane mielone 3 łyżki
cukier ciemny brązowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże instant 1 torebka (7g)
olej 3 łyżkikarob mielony 2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczkiZamiast części lub całości
wody lepiej użyć
mleka roślinnego (np.
sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety)
chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z
wodą)
Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub
skrobią kukurydzianą.Karob można zastąpić łyżeczką
kakao lub
kawą instant z
cykorii.Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać
wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i
olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast.Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną
wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia (
chleb powinien podwoić objętość)Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.Przed włożeniem
chleba do piekarnika posmarować wierzch "
kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki
skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki
wody, z dodatkiem łyżeczki
oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki " Porady i
triki ", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym,
potem na drugim
boku na bambusowej macie lub metalowej kratce.