Wykonanie
Te cudownie pachnące
cynamonem muffinki z dodatkiem
daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane
krówkową polewą . Przepyszne :)

Składniki:
daktyle bez pestek250 gwrząca
woda 1 szklanka
proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki
margaryna bezmleczna lub
masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g2 szklanki
brązowy cukier 100 g
jajka cynamon mielony
kakao (lub karob mielony)esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych1 łyżeczka1 łyżeczkapół łyżeczkiPrzygotowanie:Ciasto:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć
masło z
cukrem na puszystą masę. Dodać
jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
cynamonem, wymieszać.Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku.Polewa karmelowa:
mleko sojowe,
ryżowe lub inne 1/2 szklankiciemny
brązowy cukier 1/4 szklanki
margaryna bezmleczna lub
masło 50 g lub możemy wykorzystać
cukierki:
krówki sojowe 6 szt
mleko sojowe,
ryżowe lub inne 1/2 szklanki
Mleko rozgrzewamy, dodajemy
cukier i
masło (albo
krówki), mieszamy do rozpuszczenia.
