ßßß
Składniki: daktyle bez pestek250 gwrząca woda 1 szklankaproszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczkimargaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g2 szklankibrązowy cukier 100 gjajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony)esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych1 łyżeczka1 łyżeczkapół łyżeczkiPrzygotowanie:Ciasto:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać.Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku.Polewa karmelowa:mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklankiciemny brązowy cukier 1/4 szklankimargaryna bezmleczna lub masło 50 g lub możemy wykorzystać cukierki:krówki sojowe 6 sztmleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklankiMleko rozgrzewamy, dodajemy cukier i masło (albo krówki), mieszamy do rozpuszczenia.