ßßß Cookit - przepis na Żurek

Żurek

nazwa

Wykonanie

2 litr wody
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
3 - 4 białe surowe kiełbasy
3 liście laurowe
3 - 4 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
sól
pieprz mielony
majeranek
200 ml śmietany 12%
0 , 5 l zakwasu na żurek
25 dag boczku wędzonego
jajka ugotowane na twardo
Kiełbasę zalać zimną wodą i gotować 20 min na małym ogniu.
Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę.
Sparzoną kiełbasę wyjąć na talerz. Wywar przecedzić przez gęste sitko, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Z kiełbasy usunąć skórkę, pokroić w 0,5 cm plastry dodać do warzyw.
Wymieszany zakwas wlać do wywaru, dodać majeranek i pokrojony w kostkę boczek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W miseczce wymieszać śmietanę z niewielką ilością zakwasu. Wlać do zupy. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/05/zurek.html