Wykonanie

2 litr
wody2
marchewki1
korzeń pietruszkikawałek
selera3 - 4 białe surowe
kiełbasy3
liście laurowe3 - 4 kulki
ziela angielskiego5 ziaren
pieprzusólpieprz mielony
majeranek200 ml
śmietany 12%0 , 5 l zakwasu na żurek25 dag
boczku wędzonegojajka ugotowane na twardo
Kiełbasę zalać zimną
wodą i gotować 20 min na małym ogniu.Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę.Sparzoną
kiełbasę wyjąć na talerz.
Wywar przecedzić przez gęste sitko, dodać warzywa,
liście laurowe,
ziele angielskie, ziarnka
pieprzu. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.Z
kiełbasy usunąć skórkę, pokroić w 0,5 cm plastry dodać do warzyw.Wymieszany zakwas wlać do
wywaru, dodać
majeranek i pokrojony w kostkę
boczek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.W miseczce wymieszać
śmietanę z niewielką ilością zakwasu. Wlać do zupy. Żurek podawać z
jajkiem ugotowanym na twardo..