Nie otrząsnęłam się jeszcze po świątecznym celebrowaniu niezliczonych posiłków i deserów. Przyzwyczajona do zapasu słodkości w spiżarni postanowiłam sobie pofolgować. Kruche ciasto, dżem, beza i krem budyniowy. Tego mi było trzeba!kruche ciasto:6 żółtek20dag cukru pudru3 szklanki mąki pszennej30dag masłacukier waniliowy+ kwaśna konfitura do posmarowaniabeza :6 białek2 szklanki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny+ orzechy włoskie do posypaniaKrem budyniowy:4 żółtka5 kopiastych łyżek mąki pszennej1 łyżka aromatu waniliowego3 szklanki mleka20dag masłaCiasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić.2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka.Smacznego!*ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfituręśliwkową:)