Wykonanie
Przepis podawany na skype od Teściowej. Sernik na zimno z
truskawkami i
galaretką, bardzo pyszny i puszysty. Do sernika możecie wykorzystać dowolne
owoce i
galaretki.

Składniki:- 750 g
twarogu (zmielonego trzykrotnie),- 3/4 kostki
margaryny,- 1 szklanka
cukru pudru,- 5
jajek (
żółtka i
białka oddzielnie),- 2 czubate łyzki
żelatyny,- 1/3 szklanki gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatyny,- 1/2 szklanki
mleka,- 1 łyżka
cukru waniliowgo,-
truskawki do dekoracji,-
galaretka np. truskawkowa.
Białka oddzielic od
żółtek.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej
wody, wymieszać. Podgrzać 1/2 szklanki
mleka (nie gotować), lekko ostudzoną
żelatynę dodać do
mleka, wymieszać, odstawić.
Margarynę utrzeć z
cukrem pudrem, dodać po kolei
żółtka, na koniec dodać zmielony
twaróg, zmiksować na gładką masę, wlać przestudoną
żelatynę. Ubić
białka na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, najlepiej szpatułką, delikatnie mieszając, tylko do połaczenia składników.Mase
serową przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.Na wierzch ułożyć umyte, oszypułkowane i pokrojone
truskawki.Zalać lekko tężejąca
galaretką.Smacznego,
Kasia :)P.S. Chciałabym podziękować za upominek od Doroty i Darka z bloga (http://jatugotuje.blogspot.com). Miła niespodzianka, która będzie bardzo przydatna w mojej kuchni. Serdecznie pozdrawiam !: )