Wykonanie
Słodkie ciasto, którego nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z lub po prostu skrót od "wypiek z kremem". Ciasto polecam wszystkim miłośnikom kremów. Wuzetka jest naprawdę pyszna, sami spróbujcie.Składniki:

(
biszkopt)- 6 jaj,- 1 szklanka
cukru,- 1 szklanka
mąki,- 4-5 łyżek
kakao,(krem)- 600ml zimnej
śmietany kremówki,- 2-3 łyżki
cukru pudru,+ 200g
czekolady mlecznej lub gorzkiej,30-40g
masła,
marmolada lub
dżem do posmarowania.
Mąkę,
kakao i przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli
cukier, następnie dodawać po kolei
żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 1 70 º C przez 35-40 minut. Wyjąć
biszkopt z piekarnika i odstawić na blat do wystudzenia. Po ostudzeniu przekroic na 2 równe części. Dolny blat posmarować
marmoladą (można dodać 3 łyżki
rumu).Zimną
śmietanę kremórkę ubijać, pod koniec ubijania dodawać
cukier puder.
Śmietanę rozsmarować na przygotowanym
biszkopcie z
marmoladą (zostawić szklnkę
śmietany do dekoracji). Przykryć
śmietanę biszkoptem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodając
masła . Plewę wylać na górnym
biszkopcie, wyrównać (rozgrzanym nożem w gorącej wodzie). Włożyć do lodówki, a na koniec udekorować kleksem
bitej śmetany wyciśniętym z rękawa cukierniczego.

Smaczngo,
Kasia ; )