ßßß
(biszkopt)- 6 jaj,- 1 szklanka cukru,- 1 szklanka mąki,- 4-5 łyżek kakao,(krem)- 600ml zimnej śmietany kremówki,- 2-3 łyżki cukru pudru,+ 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej,30-40g masła,marmolada lub dżem do posmarowania.Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 1 70 º C przez 35-40 minut. Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat do wystudzenia. Po ostudzeniu przekroic na 2 równe części. Dolny blat posmarować marmoladą (można dodać 3 łyżki rumu).Zimną śmietanę kremórkę ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Śmietanę rozsmarować na przygotowanym biszkopcie z marmoladą (zostawić szklnkę śmietany do dekoracji). Przykryć śmietanę biszkoptem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając masła . Plewę wylać na górnym biszkopcie, wyrównać (rozgrzanym nożem w gorącej wodzie). Włożyć do lodówki, a na koniec udekorować kleksem bitej śmetany wyciśniętym z rękawa cukierniczego.
Smaczngo, Kasia ; )