Wykonanie

Po raz pierwszy spróbowałam je zrobić 2 lata temu. Kompletna klapa, wyszły ładne, ale niejadalne...Jednak moja mama zawsze powtarza ostrzegawczym tonem, kiedy się na coś upieram:
KASIAAA, JESTEŚ UPARTA!A, jestem!Bo co?Dlatego też postanowiłam skorzystać z wolnego czasu i zrobić coś innego niż muffiny. Miałam gdzieś jeszcze suche
drożdże, więc zabrałam się za przeszukiwanie przepisów na bułeczki. W ten sposób natrafiłam na ten "wypróbowany", powiedziałam sobie,że tym razem musi wyjść. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. I tak, moje ślimaczki wypełniłam mieszanką
jagód goji,
orzechów,
cynamonu i
goździków.Tym razem wyszły :).Polecam!______________________________Ingrediencje:(na 10-12 bułeczek)*
Ciasto drożdżowe3 szklanki
mąki pszennej (tortowej, typ 500)1/2 łyżeczki
soli morskiej3 łyżki
cukru1 szklanka letniej
wody lub
mleka (użyłam
mleka)2 i 1/2 łyżeczki
suszonych drożdży instant1/4 szklanki roztopionego
masłaNadzienie1 i 1/2 łyżki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/3 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki
jagód goji1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichkilka
owoców żurawinyPonadto:1/4 szklanki roztopionego
masła do posmarowania ciasta,
oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane
jajko - opcjonalnie* Podaję cały przepis, ja zrobiłam z połowy, wyszło mi 5 bułeczek.Czary:Wymieszać przesianą
mąkę,
sól,
cukier. Do
mleka dodać
drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą.
Mleko z
drożdżami wlać do
mąki razem z
olejem lub roztopionym
masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do
ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej
olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
Mąkę przesiać i wymieszać z
solą i
cukrem.
Drożdże wsypać do
mleka i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie wlać
mleko z
drożdżami razem z
masłem. Wymieszać, po czym wyrabiać ręką około 10 minut. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez ok. minutę; uformować kulę i włożyć do większej miski wysmarowanej
olejem. Przykryć
olejem i wstawić do lodówki na jedną noc (lub na nie więcej niż 4 dni).W dniu pieczenia:
Jagody goji zalać ciepłą
wodą,żeby zmiękły, odłożyć na kilka minut. Następnie odlać
wodę, a
jagody osuszyć na ręczniku papierowym.
Żurawinę pokroić na małe kawałeczki.Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na ok. 20 minut. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, na grubość ok. 6 - 7 mm. Posmarować roztopionym
masłem z wierzchu, posypać
cukrem zmieszanym z
brązowym cukrem, a następnie
jagodami goji oraz
orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego
boku.Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępu
między bułeczkami. Wierzch posmarować
oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu przez ok. 2h, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem można posmarować bułeczki roztrzepanym
jajkiem.Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, w temperaturze 175C, aż się zrumienią.Bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Po wystudzeniu polecam wstawić je na 20 sekund do mikrofali.Inspiracja: Kwestia Smaku