Wykonanie
Mam D y n i o w ą obsesję!_______________________¡Estoy obsesionada
por la C a l a b a z a!
Wie o tym mój Współlokator.Wie o tym Chłopak z osiedlowego warzywniaka... i jego siostra też..._______________________Lo sabe mi Compañero de
piso.Lo sabe el chico de la frutería del barrio...y su hermana también...
Wiedzą o tym moi Przyjaciele i wiem o tym ja :)!_______________________Lo saben mis Amigos¡y lo sé yo :)!
____________________________________Ingrediencje:1/2 ząbka
czosnku1 malutka
cebulkaok. 100g dyniok. 250g
polędwicy z indyka (może być pierś)2 łyżki
kukurydzy z puszki2 garście
suszonych grzybów (
borowiki,
prawdziwki, podgrzybki, itp.)ok. 3 łyżek
białego wina1 łyżka
masła1 łyżeczka
soku z cytrynykminek mielony
zioła prowansalskiesólpieprzCzary:
Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc).Posiekać
czosnek i
cebulkę. Odlać
wodę z
grzybów, odsączyć. Pokroić
grzyby na malutkie kawałeczki.
Mięso pokroić na małe kawałki.
Dynię obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę.Rozpuścić
masło na patelni, rzucić
czosnek z
cebulką, podsmażyć kilka sekund, dodać
grzyby, zalać łyżką
wina, podsmażyć kilka sekund.Następnie dodać pokrojoną w kostkę
dynię. Lekko posolić. Dodać
mięso. Doprawić
kminkiem,
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem wg uznania.Dusić na patelni, podlewając resztą
wina i
wodą z
grzybów i
sokiem z cytryny do czasu, aż
mięso się usmaży, a
dynia zmięknie.
Kukurydzę dodać pod koniec duszenia.* Ja swoje danie przygotowałam w nocy i
jadłam na 2 dzień (w ten sposób aromaty się "przegryzły").** Ilość składników można modyfikować wg uznania [ja zawsze gotuję na oko :)].*** Można wcinać samo, ale proponuję podawać wymieszane z
kasza kuskus.
Ser feta,
mozarella,
orzechy włoskie lub prażony
słonecznik również mogłyby stanowić ciekawy dodatek :).