Dziś zaproponuję swojski, a jednocześnie dość wykwintny - dzięki zastosowaniu kolendry - sposób na obiad lub ciepłą kolację. Nazwałam go:makaron farfalle z mąki z pełnego przemiałudwie średniej wielkości laski kiełbasy np. wiejska, toruńska lub śląskapół puszki czerwonej fasoliłyżka mąkidwie-trzy łyżki masła250ml bulionu warzywnego250-300ml mleka100g serka topionego o smaku śmietankowymsól i oliwa do gotowania makaronunatka pietruszki i kolendraMakaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Kiełbaski pokroiłam w ukośne plasterki. W dużym rondlu rozgrzałam masło i udusiłam na nim kiełbaski, a następnie dodałam odsączoną z zalewy fasolę. W drugim rondelku stopiłam masło i oprószyłam mąką. Delikatnie wymieszałam, a po krótkiej chwili dolałam bulion i mleko i dokładnie wymieszałam. Doprowadziłam do wrzenia na średnim ogniu. Następnie do sosu dodałam serek i podgrzewałam do momentu aż się rozpuści. Sos doprawiłam kolendrą. Po dodaniu do niego makaronu i dokładnym wymieszaniu, posypałam natką pietruszki i w razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę kolendry.