Wykonanie
Nie spodziewałam się, że ten sos może być aż tak dobry. Zrobiłam go na rodzinny, niedzielny obiad i o dziwo, co się rzadko zdarza, smakował każdemu. Także polecam.Składniki:- ciemny
makaron spaghetti- 2 kostki
bulionu warzywnego- 2 dojrzałe
pory-
śmietana-
mąka-
topiony serek śmietankowy-
oliwaPrzygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Do garnka wlewamy cztery szklanki
wody i wrzucamy dwie kostki
bulionu warzywnego. Gdy się zagotują, dodajemy
serek topiony i dalej gotujemy często mieszając, aby ułatwić jego rozpuszczenie.
Por kroimy w półtalarki, myjemy, wrzucamy na rozgrzaną na patelni
oliwę. Podsmażamy go kilka minut uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy go do sosu gotującego się w garnku i mieszamy. Jeśli
sos jest zby rzadki możemy go zgęścić za pomoca
mąki rozrobionej z
wodą.Po dodaniu
mąki całość gotujemy jeszcze kilka minut.Sos mieszamy z
makaronem i gotowe.Danie proste i całkem szybkie.Smacznego!