ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa serowo-porowa

Kremowa zupa serowo-porowa

nazwa

Wykonanie

Taką zupkę miałam okazję jeść będąc ostatnio w Niemczech. Posmakowała mi na tyle, że postanowiłam ją odtworzyć w domu. Bardzo pożywna i sycąca. Podałam ją z tostami, ale polecam dodać do niej minigrzanki lub groszek ptysiowy.
Składniki na 3 porcje:
1 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
2 średnie pory
trójkącik niebieskiego sera pleśniowego (u mnie 80g, ale może być większy)
1 serek topiony, taki prostokątny, np. śmietankowy lub gouda
śmietana, mąka, pieprz
Białą część pora pokroić w półtalarki i podsmażyć na maśle do momentu aż zacznie mięknąć. Odłożyć 2-3 łyżki, a pozostałą część dodać do bulionu wraz z serami. Zagotować wszystko, a następnie zmiksować blenderem. Dodać odłożony por i zagęścić mąką oraz śmietaną, ewentualnie doprawić pieprzem. Zupa nie wymaga solenia, bo ser pleśniowy jest wystarczająco słony.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/kremowa-zupa-serowo-porowa.html