Wykonanie

Taką zupkę miałam okazję jeść będąc ostatnio w Niemczech. Posmakowała mi na tyle, że postanowiłam ją odtworzyć w domu. Bardzo pożywna i sycąca. Podałam ją z tostami, ale polecam dodać do niej minigrzanki lub
groszek ptysiowy.Składniki na 3 porcje:1 l
bulionu warzywnego lub
mięsno-warzywnego2 średnie
porytrójkącik
niebieskiego sera pleśniowego (u mnie 80g, ale może być większy)1
serek topiony, taki prostokątny, np.
śmietankowy lub gouda
śmietana,
mąka,
pieprzBiałą część
pora pokroić w półtalarki i podsmażyć na
maśle do momentu aż zacznie mięknąć. Odłożyć 2-3 łyżki, a pozostałą część dodać do
bulionu wraz z
serami. Zagotować wszystko, a następnie zmiksować blenderem. Dodać odłożony
por i zagęścić
mąką oraz
śmietaną, ewentualnie doprawić
pieprzem. Zupa nie wymaga solenia, bo
ser pleśniowy jest wystarczająco słony.

Przepis bierze udział w akcji:

Ewka