Wykonanie
Swego czasu odkryłam przepis na przepyszne
ciasteczka maślane z
dżemem - na blogu whiteplate.blogspot.comOd tamtego czasu są to najczęściej robione przeze mnie
ciasteczka.Przepis tradycyjny:- 80 g miękkiego
masła- 80 g
cukru pudru- 2 łyżki
mleka- 1/2 op.
cukru waniliowego- 120 g
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 40 g budyniu
waniliowego lub
śmietankowego- dowolny
dżemZmiksować
masło z
cukrem i
mlekiem. Ubijając
masło powoli wsypywać suche składniki.Ręką formować kulki i kłaść na blasze, na papierze do pieczenia.Końcem drewnianej łyżki (albo po prostu palcem) zrobić dziurki i wypełnić je
dżemem.Piec w temperaturze 180 st C, przez 12-15 minut.Dlaczego "tradycyjny"? Ponieważ z czasem zaczęłam owe
ciasteczka urozmaicać. Powstawały różne ich wariacje - np. zamiast
dżemu dawałam orzechy laskowe.
Były też w wersji "bez niczego" - ot takie zwykłe kulki bez żadnego
dżemu czy innych dodatków na wierzchu (w tej wersji nie robiłam dziurek). Też dobre.Dzisiaj poszłam kilka kroków dalej i tak powstały maślane
ciasteczka bananowo-
kokosowe z
dżemem . Robiąc je, nie byłam pewna, czy coś z tego wyjdzie, ale na szczęście się udały i to całkiem nieźle :)Przepis:Składniki w proporcjach, jak w przepisie tradycyjnym.Jedyne zmiany to:- 1
banan- trochę więcej
mąki (nie
mogę dokładnie określić ile - dosypywałam
mąki do momentu, aż ciasto było odpowiednio gęste, by dało się formować z niego kulki - myślę, że wyszło tego mniej więcej 200g)- garść
wiórków kokosowychBanana zmiksować razem z
masłem,
mlekiem i
cukrem. Dosypać suche składniki i
wiórki kokosowe - zmiksować. Dalej jak w przepisie: formować kulki, dołki wypełnić
dżemem (ja tym razem użyłam
dżemu jagodowego) i piec w 180 st C przez 12-15 min.Połączenie
banana,
kokosu i
dżemu jagodowego nadało
ciasteczkom ciekawy smak :)Smacznego!