Wykonanie

składniki* 1
kapusta włoska (ok.2 kg)* 40 dag dobrej
cienkiej kiełbasy* 20 dag
wieprzowiny (
szynka,
łopatka)* 1 duża
marchewka* 1
cebula* 10 dag
pieczarek*
przyprawy (
sól,
pieprz naturalny,
pieprz ziołowy,
pieprz cayenne, kumin rzymski,
liście laurowe,
ziele angielskie,
papryka słodka mielona,
czosnek granulowany)*
koncentrat pomidorowy lub przeciersposób wykonania
Kapustę poszatkować, zalać
wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość
wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać
cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, dodać
marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać
mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno
pieczarki, podsmażyć i całość dodać do
kapusty. Dodać również
przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu.Kiedy
mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat
przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu oczywiście mniej), wymieszać, doprawić do smaku, jeszcze chwilkę dusić i zestawić z ognia.