ßßß Cookit - przepis na Włoska kapusta i bigosik

Włoska kapusta i bigosik

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 kapusta włoska (ok.2 kg)
* 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy
* 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)
* 1 duża marchewka
* 1 cebula
* 10 dag pieczarek
* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)
* koncentrat pomidorowy lub przecier
sposób wykonania
Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu.
Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu oczywiście mniej), wymieszać, doprawić do smaku, jeszcze chwilkę dusić i zestawić z ognia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/12/woska-kapusta-i-bigosik.html