ßßß Cookit - przepis na Krucha pieczona szyneczka

Krucha pieczona szyneczka

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1,2-1,5 kg szynki surowej
marynata
* 1,5 l przegotowanej zimnej wody
* 3 łyżki soli peklowej
* 3 liście laurowe
* 3 ząbki czosnku
* 3 rozgniecione owoce jałowca
* 3 kulki ziela angielskiego
* kilka ziaren pieprzu naturalnego
przyprawy
* papryka słodka
* pieprz grubo mielony
* kmin rzymski
* imbir mielony
* sól morska
* czosnek niedźwiedzi
Sposób wykonania
Szynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć. Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku tak, aby mogło być całe zalane marynatą, wlać marynatę, przykryć i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na ok. 5 dni. Raz dziennie odwrócić mięso na drugą stronę, aby całe mięso równomiernie przeszło marynatą.
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, umyć osuszyć, polać olejem, natrzeć przyprawami, związać nitką bawełnianą, aby nadać kształt, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w rękawie foliowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni,
ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso zawinąć w folię aluminiową
do całkowitego wystudzenia jeżeli mięso będzie podawane na zimno.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/12/krucha-pieczona-szyneczka.html