ßßß
składniki* 1,2-1,5 kg szynki surowejmarynata* 1,5 l przegotowanej zimnej wody* 3 łyżki soli peklowej* 3 liście laurowe* 3 ząbki czosnku* 3 rozgniecione owoce jałowca* 3 kulki ziela angielskiego* kilka ziaren pieprzu naturalnegoprzyprawy* papryka słodka* pieprz grubo mielony* kmin rzymski* imbir mielony* sól morska* czosnek niedźwiedziSposób wykonaniaSzynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć. Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku tak, aby mogło być całe zalane marynatą, wlać marynatę, przykryć i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na ok. 5 dni. Raz dziennie odwrócić mięso na drugą stronę, aby całe mięso równomiernie przeszło marynatą.
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, umyć osuszyć, polać olejem, natrzeć przyprawami, związać nitką bawełnianą, aby nadać kształt, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w rękawie foliowym.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni,ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso zawinąć w folię aluminiowądo całkowitego wystudzenia jeżeli mięso będzie podawane na zimno.