Wykonanie

składniki* 1,2-1,5 kg
szynki surowejmarynata* 1,5 l przegotowanej zimnej
wody* 3 łyżki
soli peklowej* 3
liście laurowe* 3 ząbki
czosnku* 3 rozgniecione
owoce jałowca* 3 kulki
ziela angielskiego* kilka ziaren
pieprzu naturalnego
przyprawy*
papryka słodka*
pieprz grubo mielony*
kmin rzymski*
imbir mielony*
sól morska*
czosnek niedźwiedziSposób wykonania
Szynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć.
Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku tak, aby mogło być całe zalane marynatą, wlać marynatę, przykryć i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na ok. 5 dni. Raz dziennie odwrócić
mięso na drugą stronę, aby całe
mięso równomiernie przeszło marynatą.

Po tym czasie
mięso wyjąć z marynaty, umyć osuszyć, polać
olejem, natrzeć
przyprawami, związać nitką bawełnianą, aby nadać kształt, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w rękawie foliowym.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni,ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika
mięso zawinąć w folię aluminiowądo całkowitego wystudzenia jeżeli
mięso będzie podawane na zimno.
