Wykonanie

składniki* 2
udka z kurczaka lub 500 g
mięsa wieprzowego (tym razem
kurczak)* 500 g
kapusty białej* 1
marchewka*
sól,
pieprz,
vegeta*
pieprz ziołowy*
papryka słodka mielona*
tymianek*
przyprawa do zup w płynie*
kminek mielony* 1/2 opakowania
makaronu łazanki (250 g)Sposób wykonaniaUdka,
marchewkę i
kapustę włożyć do garnka, zalać zimną
wodą, dodać łyżeczkę
vegety, nieco
soli i
pieprzu i ugotować do miękkości, wyjąć z
wywaru i ostudzić.
Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do
mięsa, również
kapustę i
marchewkę zmielić, ale osobno.


Do garnka o grubym dnie wlać nieco
oleju, do średnio rozgrzanego wrzucić
mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać
kapustę, wymieszać z
mięsem, podlać odrobiną
wywaru, dodać 1/2 łyżeczki
tymianku, 1/4 łyżeczki
kminku mielonego, 2 łyżeczki
przyprawy do zup w płynie, 1 łyżeczkę
papryki słodkiej mielonej, 1/4 łyżeczki
pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę
vegety, chwilę poddusić, a następnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie pozostałymi
przyprawami.
Mięso z
kapustą nie może być suche dlatego w trakcie duszenia dolać odpowiednią ilość
wywaru pozostałego z gotowania.

W
między czasie ugotować łazanki według przepisu na opakowaniu, odcedzić i gorące dodać do garnka z
kapustą i
mięsem i wymieszać tak aby łazanki były odlepione farszem.