ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

składniki
biszkopt
* 2 jajka
* 1/4 szklanki cukru
* 1/4 szklanki mąki pszennej
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka soku z cytryny
masa
* 500 g mascarpone
* 500 g serka śmietankowego
* 250 ml śmietany kremówki
* 120 g cukru pudru
* 3 łyżki żelatyny
dodatkowo
* 1 puszka brzoskwiń w syropie
* 1 paczka małych okrągłych biszkoptów
* 1 łyżka żelatyny
Sposób wykonania
biszkopt
Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temp.180 stopni około 20 min.
Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.
masa
Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i zmiksować na puszystą masę.
Dodać do masy 6 łyżek syropu brzoskwiniowego i zmiksować.
Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie połączyć z resztą masy.
Biszkopt otoczyć obręczą, dookoła brzegu ułożyć okrąg z biszkoptów wypukłą stroną do środka.
Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyrównać, na masie ułożyć osączone i pokrojone brzoskwinie (2 połówki zostawić do dekoracji na wierzch).
Na brzoskwinie wyłożyć 1/2 pozostałej masy, wyrównać, następnie ułożyć warstwę biszkoptów, a na nią resztę masy.
Na wierzchu ułożyć osączone i pokrojone pozostałe brzoskwinie.
1 łyżkę żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z syropem brzoskwiniowym (ok.250 ml). Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch sernika polewając dokładnie brzoskwinie.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/12/sernik-na-zimno-z-brzoskwiniami.html