ßßß Cookit - przepis na Babka kwitnący tulipan

Babka kwitnący tulipan

nazwa

Wykonanie

składniki
* 250 g margaryny
* 6 jajek
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 cukier wanilinowy
* 1/2 szklanki oleju
* 1 kisiel wiśniowy
* 1 kisiel jabłkowy lub inny (zielony lub żółty)
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki maku
Sposób wykonania
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na jednolitą puszystą masę.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Do masy dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części.
Do jednej dodać kisiel jabłkowy.
Do drugiej kakao.
Do trzeciej kisiel wiśniowy.
Do czwartej dodać mak.
Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką.
Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe.
Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem przez środek wzdłuż dłuższego boku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. lub do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto dowolnie udekorować.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/10/babka-kwitnacy-tulipan.html