Wykonanie

składnikiciasto* 7
jajek* 220 g
cukru* 150 g
mąki pszennej* 50 g
kakao* 55 g stopionego
masła lub
margarynymasa orzechowa* 200 ml
mleka* 200 g
cukru* 300 g
orzechów włoskich* 2 łyżki
masła lub
margaryny* 7 łyżek
kaszy manny błyskawicznej* 2-3 łyżki
rumu (niekoniecznie)polewa* biała
polewa czekoladowa*
mleczna polewa czekoladowaSposób wykonaniaciastoPosmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać
bułką tartą.
Jajka ubić z
cukrem ok.10 min na puszystą masę.
Mąkę i
kakao przesiać, dodać połowę do ubitych
jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone
masło, wsypać resztę
mąki z
kakao i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 min (do suchego patyczka).Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę.Wystudzone ciasto przekroić w poziomie dwa
razy, a jeżeli pieczone w większej formie to tylko raz.masa orzechowa
Mleko wlać do garnka, dodać
cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone)
orzechy. Całość zagotować, zestawić dodać
mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać
rum i wymieszać.Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, rozsmarować, przykryć ostatnim płatem, docisnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia na ok. 1 godzinę.Wyjąć ciasto z formy, ciemną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z łyżką
oleju i polać ciasto, następnie również w kąpieli widnej rozpuścić
białą czekoladę i zrobić wzorki na ciemnej, dowolnie udekorować.

