ßßß
składnikiciasto* 7 jajek* 220 g cukru* 150 g mąki pszennej* 50 g kakao* 55 g stopionego masła lub margarynymasa orzechowa* 200 ml mleka* 200 g cukru* 300 g orzechów włoskich* 2 łyżki masła lub margaryny* 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie)polewa* biała polewa czekoladowa* mleczna polewa czekoladowaSposób wykonaniaciastoPosmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem ok.10 min na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać, dodać połowę do ubitych jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone masło, wsypać resztę mąki z kakao i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 min (do suchego patyczka).Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę.Wystudzone ciasto przekroić w poziomie dwa razy, a jeżeli pieczone w większej formie to tylko raz.masa orzechowaMleko wlać do garnka, dodać cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone) orzechy. Całość zagotować, zestawić dodać mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać rum i wymieszać.Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, rozsmarować, przykryć ostatnim płatem, docisnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia na ok. 1 godzinę.Wyjąć ciasto z formy, ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką oleju i polać ciasto, następnie również w kąpieli widnej rozpuścić białą czekoladę i zrobić wzorki na ciemnej, dowolnie udekorować.
