Wykonanie

Ja wiem, że Wielkanoc to baby, serniki i mazurki, ale... moje dzieci średnio lubią takie ciasta jak babka.Dlatego szukam na święta innych smaków, które zagoszczą obok tych tradycyjnych na moim
stole.Cielaczek to niesamowicie smaczny wypiek. Mokry, wyrazisty i niezbyt trudny.A poza tym zamknijcie oczy i spróbujcie cichutko wyszeptać tę nazwę...Teraz pozostaje Wam już tylko chwycić mikser w dłoń i piec!POTRZEBUJESZ:ciemne ciasto:2
jaja2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżki
dżemu lub powideł3 łyżki
kakao3/4 szklanki
oleju1 szklanka
mleka1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa serowa:1/2 kg
zmielonego sera (ten z wiaderka tez będzie ok)1
cukier waniliowy1/2 kostki
palmy lub
masła3
jajka (osobno ubijamy
białka)3/4 szklanki
cukru1 łyżka
mączki ziemniaczanejWYKONANIE:ciemne ciasto:1.
Jaja rozcieramy z
cukrem, dodajemy
kakao,
dżem.3.
Sypkie produkty mieszamy razem.4. Naprzemiennie dodajemy
produkty sypkie i
mleko do masy jajecznej. Miksujemy. Na końcu dolewamy powoli
olej.5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę.masa serowa:Rozkręcamy
żółtka i powoli dodajemy do nich resztę produktów.Na koniec łyżką mieszamy ją z ubitym
białkiem.Masę
serową kładziemy na ciemnej kubkami.Piekarnik na 200 stopni i pieczemy 40 minut



Smacznego!Pani M!