ßßß
Ten przepis trochę czekał.. I wiecie co?Zastanawiałam się dłuższą chwilę ile ja właściwie trzymałam moje mięsko w piekarniku.Ale wszystko wiem... 45 minut, termoobieg, pod przykryciem.Sosu nie widać, bo to taki gęsty sos, który oblepia mięso.Nadaje mu przy tym bardzo smaczny akcent.Polecam Wam z całego serca.A czy ja już kiedyś mówiłam, że kocham mięne roladki?Nie? No to przyszedł czas.KOCHAM!Jeśli Wy nie bardzo, to chyba nie możemy być przyjaciółmi....To taki mój żarcik :)Mam nadzieję, że jeśli nawet wcześniej za nimi nie przepadaliści, to się zmieni.Zaczynamy?Potrzebujesz: (podaję porcję na 6 kotletów schabowych)6 kotletów schabowych2 łyżki majonezu (niezbyt duże)6 plastrów szynki6 plastrów wyrazistego w smaku sera (ja użyłam królewskiego)pieprz cayennesól3 łyżki masła3 łyżki mąki2 szklanki mleka6 pomidorów suszonych (mogą być w zalewie)1/2 papryczki piri pirisólpieprzgałka muszkatołowaWYKONANIE:1. Kotlety ubijamy i z obu stron przyprószamy pieprzem cayenne i solą.Jedną stronę bardzo cienko smarujemy majonezem, nakładamy ser a na niego plasterek szynki.Zwijamy w rulonik.2. Przygotowujemy sos.W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy kilka minut na małym ogniu, by mąka nie była surowa.Powoli dodajemy mleko, lekko mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.3. Pomidory kroimy w kostkę, a papryczkę w malutką kosteczkę. Wrzucamy do sosu i mieszamy.4. Roladki schabowe układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ciepłym sosem.Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, na termoobiegu, pod przykryciem. Ja piekłam 45 minut, ale jeśli będzie taka potrzeba schab może się piec nawet godzinę.Dobrze będzie jeśli na 10 minut przed końcem pieczenia odkryjecie pokrywkę.

Smacznego!Pani M.