Wykonanie

Ten przepis trochę czekał.. I wiecie co?Zastanawiałam się dłuższą chwilę ile ja właściwie trzymałam moje
mięsko w piekarniku.Ale wszystko wiem... 45 minut, termoobieg, pod przykryciem.Sosu nie widać, bo to taki gęsty sos, który oblepia
mięso.Nadaje mu przy tym bardzo smaczny akcent.Polecam Wam z całego
serca.A czy ja już kiedyś mówiłam, że kocham
mięne roladki?Nie? No to przyszedł czas.KOCHAM!Jeśli Wy nie bardzo, to chyba nie możemy być przyjaciółmi....To taki mój żarcik :)Mam nadzieję, że jeśli nawet wcześniej za nimi nie przepadaliści, to się zmieni.Zaczynamy?Potrzebujesz: (podaję porcję na 6 kotletów
schabowych)6 kotletów
schabowych2 łyżki
majonezu (niezbyt duże)6 plastrów
szynki6 plastrów wyrazistego w smaku
sera (ja użyłam królewskiego)
pieprz cayennesól3 łyżki
masła3 łyżki
mąki2 szklanki
mleka6
pomidorów suszonych (mogą być w zalewie)1/2 papryczki
piri pirisólpieprzgałka muszkatołowaWYKONANIE:1. Kotlety ubijamy i z obu stron przyprószamy
pieprzem cayenne i
solą.Jedną stronę bardzo cienko smarujemy
majonezem, nakładamy
ser a na niego plasterek
szynki.Zwijamy w rulonik.2. Przygotowujemy sos.W rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę. Mieszamy kilka minut na małym ogniu, by
mąka nie była surowa.Powoli dodajemy
mleko, lekko mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy
solą,
pieprzem i gałką.3.
Pomidory kroimy w kostkę, a papryczkę w malutką kosteczkę. Wrzucamy do sosu i mieszamy.4. Roladki
schabowe układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ciepłym sosem.Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, na termoobiegu, pod przykryciem. Ja piekłam 45 minut, ale jeśli będzie taka potrzeba
schab może się piec nawet godzinę.Dobrze będzie jeśli na 10 minut przed końcem pieczenia odkryjecie pokrywkę.



Smacznego!Pani M.