Wykonanie
Dziś
ziemniak w roli głównej.Bardzo lubię zapiekanki ziemniaczane.Dotychczas robiłam je po prostu z
ziemniaków i jakiegoś mięsa/
kiełbasy.Tym razem w przepisie po raz pierwszy pojawił się
sos beszamelowy.Jeśli nie przepadacie za nim, można go pominąć a warstwy zapiekanki połączyć roztrzepanym
jajkiem i
mlekiem.Osobiście jednak uważam, że beszamel wiele zmienia, pozytywnie oczywiście.Przy tym przepisie należy pamiętać, że konieczne jest dość solidne przyprawienie wszystkich elementów. W innym razie zapiekanka będzie smakowała jak danie dla przedszkolaka :)Ja podałam ją z
sosem czosnkowym i ostrzejszym z
papryczkami jalapeno.SKŁADNIKI:6 średniej wielkości
ziemniakówcebula2 ząbki czonkuok. 0,5 kg
mięsa mielonegosól,
pieprz, ulubiona
mieszanka przyprawser żółty starty
przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
olejsos beszamelowy:3 łyżki
masła3 łyżki
mąki2 szklanki
mlekasólpieprzgałka muszkatołowaWYKONANIE:1.
Ziemniaki kroimy w plasterki. Wrzucamy je na osolony wrzatek i gotujemy ok 8 minut.odcedzamy.2. Na patelni smażymy
cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Gdy zię zeszkli dodajemy
mięso i przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dokładamy pokrojony w cienkie plasterki
czosnek.3. Teraz największa atrakcja.
Sos beszamelowy. Pamiętajcie,że przez cały czas trzeba go dobrze mieszać, najlepiej trzepaczką.W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę. Mieszamy energicznie do momentu utworzenia zasmażki.
Mąka nie może być surowa! Stopniowo, ciągle mieszając, dodajemy
mleko.Gdy już zaczyna się tworzyć gładki sos, dodajemy
sól,
pieprz i gałkę do smaku.4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i kolejno nakładamy:
ziemniaki (tu opcjonalnie można je posypać
przyprawą)
mięsosos beszamelowyziemniakimięsosos beszamelowyziemniakistarty serCałość pieczemy do zarumienienia
sera w 180 stopniach.Po wyjęciu z pieca, odczekajcie kilka minut, by zapiekanka łatwiej się kroiła.
Smacznego!Pani M.