ßßß
Dziś ziemniak w roli głównej.Bardzo lubię zapiekanki ziemniaczane.Dotychczas robiłam je po prostu z ziemniaków i jakiegoś mięsa/ kiełbasy.Tym razem w przepisie po raz pierwszy pojawił się sos beszamelowy.Jeśli nie przepadacie za nim, można go pominąć a warstwy zapiekanki połączyć roztrzepanym jajkiem i mlekiem.Osobiście jednak uważam, że beszamel wiele zmienia, pozytywnie oczywiście.Przy tym przepisie należy pamiętać, że konieczne jest dość solidne przyprawienie wszystkich elementów. W innym razie zapiekanka będzie smakowała jak danie dla przedszkolaka :)Ja podałam ją z sosem czosnkowym i ostrzejszym z papryczkami jalapeno.SKŁADNIKI:6 średniej wielkości ziemniakówcebula2 ząbki czonkuok. 0,5 kg mięsa mielonegosól, pieprz, ulubiona mieszanka przyprawser żółty startyprzyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)olejsos beszamelowy:3 łyżki masła3 łyżki mąki2 szklanki mlekasólpieprzgałka muszkatołowaWYKONANIE:1.Ziemniaki kroimy w plasterki. Wrzucamy je na osolony wrzatek i gotujemy ok 8 minut.odcedzamy.2. Na patelni smażymy cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Gdy zię zeszkli dodajemy mięso i przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dokładamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek.3. Teraz największa atrakcja. Sos beszamelowy. Pamiętajcie,że przez cały czas trzeba go dobrze mieszać, najlepiej trzepaczką.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie do momentu utworzenia zasmażki. Mąka nie może być surowa! Stopniowo, ciągle mieszając, dodajemy mleko.Gdy już zaczyna się tworzyć gładki sos, dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku.4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i kolejno nakładamy:ziemniaki (tu opcjonalnie można je posypać przyprawą)mięsosos beszamelowyziemniakimięsosos beszamelowyziemniakistarty serCałość pieczemy do zarumienienia sera w 180 stopniach.Po wyjęciu z pieca, odczekajcie kilka minut, by zapiekanka łatwiej się kroiła.

Smacznego!Pani M.