ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Dziś ziemniak w roli głównej.
Bardzo lubię zapiekanki ziemniaczane.
Dotychczas robiłam je po prostu z ziemniaków i jakiegoś mięsa/ kiełbasy.
Tym razem w przepisie po raz pierwszy pojawił się sos beszamelowy.
Jeśli nie przepadacie za nim, można go pominąć a warstwy zapiekanki połączyć roztrzepanym jajkiem i mlekiem.
Osobiście jednak uważam, że beszamel wiele zmienia, pozytywnie oczywiście.
Przy tym przepisie należy pamiętać, że konieczne jest dość solidne przyprawienie wszystkich elementów. W innym razie zapiekanka będzie smakowała jak danie dla przedszkolaka :)
Ja podałam ją z sosem czosnkowym i ostrzejszym z papryczkami jalapeno.
SKŁADNIKI:
6 średniej wielkości ziemniaków
cebula
2 ząbki czonku
ok. 0,5 kg mięsa mielonego
sól, pieprz, ulubiona mieszanka przypraw
ser żółty starty
przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
olej
sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
1.Ziemniaki kroimy w plasterki. Wrzucamy je na osolony wrzatek i gotujemy ok 8 minut.
odcedzamy.
2. Na patelni smażymy cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Gdy zię zeszkli dodajemy mięso i przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dokładamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
3. Teraz największa atrakcja. Sos beszamelowy. Pamiętajcie,że przez cały czas trzeba go dobrze mieszać, najlepiej trzepaczką.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie do momentu utworzenia zasmażki. Mąka nie może być surowa! Stopniowo, ciągle mieszając, dodajemy mleko.
Gdy już zaczyna się tworzyć gładki sos, dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i kolejno nakładamy:
ziemniaki (tu opcjonalnie można je posypać przyprawą)
mięso
sos beszamelowy
ziemniaki
mięso
sos beszamelowy
ziemniaki
starty ser
Całość pieczemy do zarumienienia sera w 180 stopniach.
Po wyjęciu z pieca, odczekajcie kilka minut, by zapiekanka łatwiej się kroiła.
Smacznego!
Pani M.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2015/01/zapiekanka-ziemniaczana.html