Wykonanie
Przepis na tartę z
łososiem,
mozzarellą,
serem
Przedstawiam pomysł na bardzo prostą i bardzo smaczną tartę z
łososiem,
mozzarellą,
pomidorami,
serem lazur i
czarnymi oliwkami.
Tarta może zostać podana na obiad, kolacje, a także na sniadanie, sprawdzi się zawsze. Można ją podawać od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień rano również będzie dobra.Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego 400g7
jajek150ml
śmietanki 30%100g
sera lazur niebieskiego100g
sera mozzarella250g wędzonych brzuszków z
łososia (ja użyłem pięciu brzuszków)kilka czarnych
oliwek1
pomidorsól i
pieprzrozmarynmasło do wysmarowania formy
mąka do podsypania ciastaFormę do tarty smarujemy
masłem.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, obsypujemy
maką i wałkujemy, ciasto musi być cienkie. Następnie wykładamy
ciastem formę, za pomocą wałka pozbywamy się nadmiaru ciasta, dociskamy ciasto do brzegów formy i nakłuwamy widelcem, żeby nie utworzyły się nam pęcherzyki. Chowamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół.Oddzielamy
mięso z brzuszków
łososia od skóry i siekamy.
Mozzarelle i
ser lazur kroimy na plastry.
Pomidora kroimy w kostkę.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy
śmietankę, doprawiamy szczypta
soli i dokładnie mieszamy.Formę na tartę wyjmujemy z lodówki i na cieście ukladamy
łososia, następnie
mozzarelle,
pomidory,
oliwki, a na wierzchu
ser lazur, wszystko posypujemy szczyptą
pieprzu,
soli oraz odrobiną
rozmarynu. Całość zalewamy mieszaniną jaj i
śmietany.Pieczemy w piekarniku około 25 minut, aż masa z
jajek się zetnie i ładnie zrumieni.Można podawać gorące.Smacznego!