ßßß Cookit - przepis na Tarta na cieście francuskim z łososiem

Tarta na cieście francuskim z łososiem

nazwa

Wykonanie

Przepis na tartę z łososiem, mozzarellą, serem
Przedstawiam pomysł na bardzo prostą i bardzo smaczną tartę z łososiem, mozzarellą, pomidorami, serem lazur i czarnymi oliwkami. Tarta może zostać podana na obiad, kolacje, a także na sniadanie, sprawdzi się zawsze. Można ją podawać od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień rano również będzie dobra.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego 400g
7 jajek
150ml śmietanki 30%
100g sera lazur niebieskiego
100g sera mozzarella
250g wędzonych brzuszków z łososia (ja użyłem pięciu brzuszków)
kilka czarnych oliwek
1 pomidor
sól i pieprz
rozmaryn
masło do wysmarowania formy
mąka do podsypania ciasta
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, obsypujemy maką i wałkujemy, ciasto musi być cienkie. Następnie wykładamy ciastem formę, za pomocą wałka pozbywamy się nadmiaru ciasta, dociskamy ciasto do brzegów formy i nakłuwamy widelcem, żeby nie utworzyły się nam pęcherzyki. Chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół.
Oddzielamy mięso z brzuszków łososia od skóry i siekamy. Mozzarelle i ser lazur kroimy na plastry. Pomidora kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, doprawiamy szczypta soli i dokładnie mieszamy.
Formę na tartę wyjmujemy z lodówki i na cieście ukladamy łososia, następnie mozzarelle, pomidory, oliwki, a na wierzchu ser lazur, wszystko posypujemy szczyptą pieprzu, soli oraz odrobiną rozmarynu. Całość zalewamy mieszaniną jaj i śmietany.
Pieczemy w piekarniku około 25 minut, aż masa z jajek się zetnie i ładnie zrumieni.
Można podawać gorące.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/tarta-na-ciescie-francuskim-z-ososiem.html