Wykonanie

Przepis na bardzo smaczny i prosty obiadek dla całej rodziny. Kotleciki z mielonej
łopatki, są delikatne i soczyste wewnątrz oraz chrupiące z zewnątrz. Orientalnego smaczku nadaje im
przyprawa gyros. Na pewno wszystkim posmakuje!Składniki:0,5 kg mielonej
łopatki wieprzowej (można poprosić w sklepie o zmielenie)1
jajko1
bułka namoczona w wodzie1 duża
cebulaprzyprawa gyrosolejparyka ostra0,5 kg
ziemniakówbułka tartaZaczynam od tego, że odciskamy
wodę z
bułki. Wrzucamy ją do miski z
mięsem mielonym, dodajemy
jajko,
cebulę pokrojoną w kostkę i jedną łyżkę
oleju. Następnie dodajemy dwie łyżki
przyprawy gyros i łyżkę
papryki ostrej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie.Z
mięsa formujemy wałeczki, obtaczamy w niewielkiej ilości
bułki tartej i delikatnie dociskamy od góry żeby je nieco spłaszczyć. Kotleciki mają być nie duże, mi wyszło 16 kotlecików. Smażymy je na dwóch łyżkach
oleju, żeby się ładnie zrumieniły (moje są mocno przypieczone, bo lubie gdy, są chrupiące).
Ziemniaki, które są już ugotowane wrzucamy na patelnię na której smażylismy kotleciki, dodajemy łyżkę
przyprawy gyros i podsmażamy około 5 minut na średnim ogniu.Gotowe
ziemniaki podajemy z kotlecikami, świetnie do tego dania pasuje surówka z
pomidorów koktajlowych i
cebuli czerwonej oraz
sos czosnkowy czy
pomidorowy.Smacznego!