Wykonanie
Chciałabym wam zaproponować dziś popularną i pewnie przez wiele z was znaną już
sałatkę gyros. Niektórzy stosują zamienną nazwę kebab.W
sumie jak zwał tak zwał, ważne, że jest pyszna.U mnie gości od kilku miesięcy dość często.Sama
sałatka jest bardzo prosta do wykonania. Składa się z małej ilości składników.Potrzebujemy:-
pierś z kurczaka,-
kukurydzę w puszce,- słoik
korniszonów,- 2 duże
cebule-
kapustę pekińską,-
majonez,-
ketchup,-
przyprawę do kurczaka lub inne ulubione
zioła, którymi doprawimy
mięso-
olej do smażenia.Wykonanie:
Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i doprawić ulubionymi
ziołami. Ja z reguły doprawiam
przyprawą do kurczaka.
Cebulę pokroić w piórka lub kostkę. Podobnie
korniszony, które przed przełożeniem do miski należy odcedzić z nadmiaru
wody.

Gdy
kurczak wystygnie przekładamy go do dużej miski. Najlepiej przezroczystej, gdyż
sałatka jest warstwowa i pięknie będą się komponowały "nasze przekładańce".Na
kurczaka nakładamy cienką warstwę
ketchupu. Jak ktoś go bardzo lubi można więcej. Ja mam w domu smakosza tego składnika więc go nie żałuję.
Ketchup można zastąpić domowej roboty sosem lub pastą
pomidorową.Dalej odcedzamy
kukurydzę i przekładamy do miski, znów smarujemy cienką warstwą
ketchupu. Kolej na
cebulę,
potem ketchup i
korniszony. Teraz powinniśmy warstwę
ketchupu wymieszać z warstwą
majonezu lub dać sam
majonez.Na koniec kroimy
kapustę pekińską i dekorujemy nią wierzch sałatki.Prawda, że prosta?Smacznego!