Wykonanie
Jak mam tylko trochę wolnego czasu poszukuję sprawdzonych i zdrowych przepisów na
ciastka, sałatki, przekąski. Dawno, dawno temu natrafiłam na przepis na domowe
ciasteczka owsiane. Zapisałam go sobie choć nie byłam pewna czy je kiedyś zrobię. Dlaczego? Nie wiem, jakoś tak z dystansem podchodziłam do tych
ciasteczek. Może ze względu na
płatki owsiane...Gdy jednak postanowiłam je zrobić diametralnie zmieniłam o nich zdanie. Są pyszne!

Polecam każdemu kto chciałaby rozkoszować się domowymi
ciasteczkami przy kubku
kawy. Były na tyle dobre, że zdążyłam sfotografować tylko kilka ostatnich sztuk :)Składniki:1 szklanka
płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych),pół kostki margaryny/masła,1 szklanka
mąki pszennej,ok. 1/4 szkl.
cukru (choć dla mnie było to za dużo)ulubione
bakalie: Ja dodałam
żurawinę,
rodzynki,
śliwki i
morele,2 łyżeczki
cynamonu,1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia,1
jajkolaska wanilii lub
aromat waniliowy (można dodać inny).Składniki suche -
mąkę mieszam z
płatkami,
proszkiem do pieczenia i
cynamonem.
Masło ucieram z
cukrem,
potem dodaję
jajko i nasiona
wanilii.W międzyczasie
bakalie siekam na mniejsze kawałki i zalewam wrzątkiem na kilka minut.
Potem je dobrze osuszam i studzę.

Mieszam wszystkie składniki ze sobą, tj. składniki suche, utarte
masło z
jajkami i
bakalie. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. pół godziny.Przygotowuję blachę, po wyjęciu ciasta formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blachę. Piekę ok 17-20 minut w temp. 180-200 stopni. Piekarnik wcześniej nagrzewam. Smacznego!