Wykonanie
Niesamowicie
pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym
naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku.Składniki-ok. 450-500 g
mąki-1
jajko-1 łyżeczka
soli-ok. 100 g
suszonych pomidorów w
oliwie (użyłam
pomidorów suszonych na słońcu w
oleju słonecznikowym od formy
PONTI)-15 g świeżych
drożdży-łyżka
miodu-1 szkl. ciepłej
wody-garść posiekanej świeżej
bazylii-3 łyżki
oliwy po pomidorach-70g
oliwek-
mleko do posmarowaniaPrzygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać
miód i zalać letnią
wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Używając miksera ze spiralnymi końcówkami zmiksować zaczyn, dodać
mąkę,
oliwę,
sól i
jajko. Miksować ok. 10 minut aż wszystkie składniki się połączą. Dodać pokrojone drobno
pomidory,
oliwki i
bazylię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować
bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować
mlekiem. Piec w temp. 200st przez około 20-25 minut.


Smacznego! :-)