Wykonanie
Ciasto, jeszcze surowe, wypełniło całą moją kuchnię niesamowitym zapachem. Mimo, że gotowy chlebek jest już na wykończeniu, długo
będę wspominać ten aromat. Nie ma nic piękniejszego niż pachnąca kuchnia...przy okazji nareszcie spożytkowałam zapas
suszonych pomidorów ;-)Składniki-1 mała
czerwona papryka-1 mała
zielona papryka-1 mała
żółta papryka-60 g
suszonych pomidorów pakowanych próżniowo-50 ml wrzątku-2 łyżeczki
suszonych drożdży (ok. 35 g świeżych)-1 łyżeczka miałkiego
cukru-150 ml letniej
wody-450 g
mąki pszennej-2 łyżeczki suszonego
rozmarynu-2 łyżki pasty pomidorowej (może być koncentrat, ale niezbyt kwaśny)-150 ml niskotłuszczowego
jogurtu naturalnego-1 łyżka
soli gruboziarnistej-1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do 220 st. C.
Papryki przekroić, usunąć nasiona i opiekać w piekarniku aż skórka się lekko przypiecze. Odstawić na 10 minut, po czym obrać ze skórki i pokroić miąższ.
Pomidory pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem. Zostawić do namoczenia.
Drożdże i
cukier włożyć do miski, zalać letnią
wodą i odstawić na 10 – 15 minut by urosły.
Mąkę przesiać do miski i dodać 1 łyżeczkę
rozmarynu. Pośrodku zrobić wgłębienie, w które wlać
drożdże. Dodać pastę
pomidorową, nasączone
pomidory wraz z płynem,
paprykę,
jogurt i połowę
soli. Wymieszać wszystko na gładką masę.Ciasto wyłożyć na posypany
mąką blat i ugniatać ok. 4 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż podwoi objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (o śr. 23 cm – ja piekłam w 20 cm, więc jest wyższe). W cieście zrobić „dołeczki”, przykryć jeszcze na 30 minut.Powierzchnię ciasta posmarować
oliwą, posypać
rozmarynem i
solą. Piec ok. 35 – 40 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika studzić 10 minut i wyjąć z formy. Odstawić do schłodzenia na metalowej kratce.Źródło: Smacznie z Joanną


Smacznego! ;)