Wykonanie
W sobotę Dzień Kobiet, a my chcemy z tej okazji zachęcić wszystkich panów do przygotowania pysznego posiłku dla ich ukochanych, mam i sióstr. Nie musi to być koniecznie uroczysty obiad, wystarczą pięknie podane, lekkie przekąski. My zdecydowanie polecamy
karczochy zapiekane z
serem i
szynką parmeńską. Te kwiaty zimy są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne, więc na pewno przypadną do gustu wszystkim paniom, nawet tym dbającym o linię. Jest to jedno z ulubionych warzyw Włochów u nas mało znane i rzadko przygotowywane, a szkoda bo można je jeść na tysiąc sposobów. Do tego proponujemy tosty z guacamole,
kurczakiem i
pomidorkami koktajlowymi, ale o tym jutro...

Składniki :- 4
karczochy- 3 plasterki
szynki parmeńskiej- mieszanka
serów (my wykorzystałyśmy: lazur, goudę i
parmezan)-1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukruSposób przygotowania:1. Odkrajemy czubek
karczochów, następnie zdejmujemy zewnętrzne, twarde
płatki, odcinamy spód kwiatu, przecinamy
karczoch na pół i wycinamy te małe włoski, które znajdują się w
sercu karczocha.2.
Potem gotujemy
karczochy w osolonej i posłodzonej wodzie, aż będą miękkie.3. Następnie układamy
karczochy na brytfannie i w miejsce usuniętych włosków wkładamy
szynkę parmeńską, wszystko posypujemy startymi
serami.

4. Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!

Jutro przepis na tosty z guacamole, kruczkiem i
pomidorkami koktajlowymi