Wykonanie
Danie trzeba przygotować dzień przed Wigilią

U nas w domu na Wigilii
śledź zawsze występuje w kilku postaciach, jedną z moich ulubionych wersji jest tatar ze
śledzia. Jest to na tyle wykwintne i eleganckie danie, że można go podawać również jako przystawkę na eleganckich, proszonych kolacjach. Pamiętajcie jednak, że warunkiem sukcesu jest przygotowanie tej potrawy dzień przed podaniem. Tak jak każde danie ze
śledzia, tatar potrzebuje czasu na przegryzienie się, nie możemy czuć smaku poszczególnych składników, a dania w całości. Ciekawym pomysłem jest podanie każdemu talerza z kilkoma wariantami
śledzia.Składniki:- 3 kawałki
śledzia-4-5
marynowanych grzybków, najlepiej
borowików- 3 kawałki marynowanej
papryki- 2
ogórki kiszone- pół
cebuli- 1
jajko ugotowane na twardo- 2 łyżeczki
musztardy kremskiej Prymat- 1 łyżeczka
miodu- 3/4 łyżeczki mielonego
chilli Prymat- 1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego Prymat- 2 łyżeczki
przecieru pomidorowegoSposób przygotowania:1.
Śledzia,
grzybki,
paprykę,
ogórki,
cebulę i
jajko kroimy w drobną kosteczkę. Następnie parzymy
cebulę. Ważne: wszystkie składniki kroimy ręcznie, tatar pokrojony malakserem
traci smak i konsystencję.2. Następnie dodajemy:
musztardę,
miód,
chilli,
pieprz i
przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.3. Na stół podajemy w takiej formie jak na zdjęciu.

Smacznego!Tu znajdziecie przepis na
śledzie we
włoszczyźnie .