Wykonanie
Trufelki są bardzo zdrowe ze względu na zawartość różnorodnych
suszonych owoców,
orzechów i ziaren zbóż. Nie zawierają zbędnych tłuszczy i
cukru. Dodałam do nich
cynamonu i przypraw korzennych, przez co przypominają zapach wypieków świątecznych......a no właśnie, świątecznych życzeń nigdy za wiele!! Życzę wszystkim wspaniałych świąt, spędzonych w gronie rodziny, odpoczynku, ale też energii i uśmiechu na twarzy :))

Składniki na ok. 25
trufli:- 2 szklanki
daktyli- pół szklanki suszonych
śliwek- pół szklanki
rodzynek- 2 szklanki
orzechów(ziemne, włoskie,
nerkowce, laskowe lub
migdały) +
orzechy ziemne do obtoczenia- pół szklanki
słonecznika- łyżka zmielonego
siemienia lnianego- łyżeczka
cynamonu- łyżeczka
przyprawy korzennej- parę łyżek
wodySposób przygotowania:W malakserze miksujemy
słonecznik, dodajemy
orzechy i postępujemy tak samo. Przekładamy rozdrobnione składniki do miski.Do garnka wrzucamy
daktyle,
śliwki i
rodzynki, dodajemy parę łyżek
wody. Dusimy przez parę minut do momentu, gdy
owoce zaczną się rozpadać i będą miękkie.Masę przekładamy do malaksera i miksujemy na gładko. Dodajemy zmiksowany
słonecznik i
orzechy,
cynamon i
przyprawę korzenną, mielimy w malakserze. Gdy wszystko się połączy, zwilżonymi rękami formujemy kulki, następnie obtaczamy w posiekanych orzechach(gdy masa będzie za rzadka, dodajemy więcej zmielonych
orzechów, a gdy za gęsta troszkę
wody lub
miodu).Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub wręczamy przyjaciołom :D

Wesołych świąt!!!