ßßß Cookit - przepis na Zdrowe daktylowo-orzechowe trufle

Zdrowe daktylowo-orzechowe trufle

nazwa

Wykonanie

Trufelki są bardzo zdrowe ze względu na zawartość różnorodnych suszonych owoców, orzechów i ziaren zbóż. Nie zawierają zbędnych tłuszczy i cukru. Dodałam do nich cynamonu i przypraw korzennych, przez co przypominają zapach wypieków świątecznych...
...a no właśnie, świątecznych życzeń nigdy za wiele!! Życzę wszystkim wspaniałych świąt, spędzonych w gronie rodziny, odpoczynku, ale też energii i uśmiechu na twarzy :))
Składniki na ok. 25 trufli:
- 2 szklanki daktyli
- pół szklanki suszonych śliwek
- pół szklanki rodzynek
- 2 szklanki orzechów(ziemne, włoskie, nerkowce, laskowe lub migdały) + orzechy ziemne do obtoczenia
- pół szklanki słonecznika
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy korzennej
- parę łyżek wody
Sposób przygotowania:
W malakserze miksujemy słonecznik, dodajemy orzechy i postępujemy tak samo. Przekładamy rozdrobnione składniki do miski.
Do garnka wrzucamy daktyle, śliwki i rodzynki, dodajemy parę łyżek wody. Dusimy przez parę minut do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać i będą miękkie.
Masę przekładamy do malaksera i miksujemy na gładko. Dodajemy zmiksowany słonecznik i orzechy, cynamon i przyprawę korzenną, mielimy w malakserze. Gdy wszystko się połączy, zwilżonymi rękami formujemy kulki, następnie obtaczamy w posiekanych orzechach(gdy masa będzie za rzadka, dodajemy więcej zmielonych orzechów, a gdy za gęsta troszkę wody lub miodu).
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub wręczamy przyjaciołom :D
Wesołych świąt!!!
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/12/zdrowe-daktylowo-orzechowe-trufle.html