Wykonanie
No to wpadłam... jak
śliwka w kompot. Podczas wakacyjnych wojaży miałam możliwość uczestniczenia w kursie zdrowego odżywiania. Fantastyczny kucharz, Tomek Guliński, zrewolucjonizował moje myślenie o jedzeniu. Opowiedział o wegetarianizmie, weganizmie, witarianizmie... Podyskutowaliśmy o makrobiotyce. Największe wrażenie zrobiło na mnie pięć przemian.Jest to starochiński sposób odżywiania, który dziś ma miliony "wyznawców" na całym świecie. Poza szczupła sylwetką gwarantuje wewnętrzną równowagę, świetną formę fizyczną i wyśmienite zdrowie. To nie tylko kuchnia, a wręcz sposób na życie.Kuchnia pięciu przemian opiera się na pięciu elementach, którym odpowiada pięć smaków:- drzewo - smak kwaśny- ogień - smak gorzki- ziemia - smak słodki- metal - smak ostry-
woda - smak słonyKażdemu z tych smaków przyporządkowane są grupy produktów - wymienione w poniższej tabeli (źródło: http://ladolcecaramella.pl/wp-content/uploads/2010/11/tabela-11.jpg)

Każdy z pierwiastków ma swoje określone miejsce w cyklu i nie można go zaburzyć. Podczas przyrządzania potraw musimy pamiętać, by dodawać produkty według koła przemian:(źródło: http://nalanda.pl/wp-content/uploads/2012/03/5przemian.jpg)

Składniki dodajemy w kolejności ich występowania w cyklu przemian, nigdy wszystkie naraz. Po dodaniu składników z danego elementu (np. ziemi), zaleca się zamieszanie potrawy, przykrycie i doprowadzenie do zagotowania.Wkrótce na blogu pojawi się więcej przepisów na dania przygotowane zgodnie z zasadami pięciu przemian :) - zastrzegam, że nie jestem specjalistką w tym temacie,
mogę się w czymś pomylić. Jeśli macie jakieś uwagi, bo coś pokręciłam - piszcie. Chętnie zweryfikuję, podyskutuję i sprostuję :)Dziś owsianka. Najlepsza na pierwszy ciepły posiłek, zapewniająca dobry początek każdego dnia. Wersja mało słodka, ale zrównoważona dodatkiem
owoców duszonych.

Składniki:5 szkl.
wody50 g
orzechów nerkowca1 łyżeczka
cynamonu50 g
rodzynek50 g pestek
słonecznika50 g pestek dyni50 g
siemienia lnianego1 1/2 szkl.
płatków owsianychszczypta
solisok z cytrynySposób przygotowania:Zagotuj
wodę. Wrzuć do niej
orzechy nerkowca (namoczone w zimnej wodzie przez 30 minut, przepłukane i posiekane). Dodaj
cynamon,
rodzynki oraz pestki. Zamieszaj. Wsyp
płatki owsiane. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Wsyp
sól. Zamieszaj. Dodaj
sok z cytryny. Gotuj 1-2 minuty i pozostaw pod przykryciem, aby
płatki napęczniały.Do owsianki podaj duszone
owoce: do garnka wrzuć pokrojone
śliwki,
jabłka i
banany. Dodaj
cynamon i pół szklanki
wody. Przykryj i duś do miękkości.
