ßßß Cookit - przepis na Owsianka według pięciu przemian

Owsianka według pięciu przemian

nazwa

Wykonanie

No to wpadłam... jak śliwka w kompot. Podczas wakacyjnych wojaży miałam możliwość uczestniczenia w kursie zdrowego odżywiania. Fantastyczny kucharz, Tomek Guliński, zrewolucjonizował moje myślenie o jedzeniu. Opowiedział o wegetarianizmie, weganizmie, witarianizmie... Podyskutowaliśmy o makrobiotyce. Największe wrażenie zrobiło na mnie pięć przemian.
Jest to starochiński sposób odżywiania, który dziś ma miliony "wyznawców" na całym świecie. Poza szczupła sylwetką gwarantuje wewnętrzną równowagę, świetną formę fizyczną i wyśmienite zdrowie. To nie tylko kuchnia, a wręcz sposób na życie.
Kuchnia pięciu przemian opiera się na pięciu elementach, którym odpowiada pięć smaków:
- drzewo - smak kwaśny
- ogień - smak gorzki
- ziemia - smak słodki
- metal - smak ostry
- woda - smak słony
Każdemu z tych smaków przyporządkowane są grupy produktów - wymienione w poniższej tabeli (źródło: http://ladolcecaramella.pl/wp-content/uploads/2010/11/tabela-11.jpg)
Każdy z pierwiastków ma swoje określone miejsce w cyklu i nie można go zaburzyć. Podczas przyrządzania potraw musimy pamiętać, by dodawać produkty według koła przemian:
(źródło: http://nalanda.pl/wp-content/uploads/2012/03/5przemian.jpg)
Składniki dodajemy w kolejności ich występowania w cyklu przemian, nigdy wszystkie naraz. Po dodaniu składników z danego elementu (np. ziemi), zaleca się zamieszanie potrawy, przykrycie i doprowadzenie do zagotowania.
Wkrótce na blogu pojawi się więcej przepisów na dania przygotowane zgodnie z zasadami pięciu przemian :) - zastrzegam, że nie jestem specjalistką w tym temacie, mogę się w czymś pomylić. Jeśli macie jakieś uwagi, bo coś pokręciłam - piszcie. Chętnie zweryfikuję, podyskutuję i sprostuję :)
Dziś owsianka. Najlepsza na pierwszy ciepły posiłek, zapewniająca dobry początek każdego dnia. Wersja mało słodka, ale zrównoważona dodatkiem owoców duszonych.
Składniki:
5 szkl. wody
50 g orzechów nerkowca
1 łyżeczka cynamonu
50 g rodzynek
50 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
50 g siemienia lnianego
1 1/2 szkl. płatków owsianych
szczypta soli
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę. Wrzuć do niej orzechy nerkowca (namoczone w zimnej wodzie przez 30 minut, przepłukane i posiekane). Dodaj cynamon, rodzynki oraz pestki. Zamieszaj. Wsyp płatki owsiane. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Wsyp sól. Zamieszaj. Dodaj sok z cytryny. Gotuj 1-2 minuty i pozostaw pod przykryciem, aby płatki napęczniały.
Do owsianki podaj duszone owoce: do garnka wrzuć pokrojone śliwki, jabłka i banany. Dodaj cynamon i pół szklanki wody. Przykryj i duś do miękkości.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/08/owsianka-wedug-pieciu-przemian.html