ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowo - karmelowy

Tort orzechowo - karmelowy

nazwa

Wykonanie

To ciasto pierwszy raz zrobiłam dwa lata temu. Tak zasmakowało mi i mojej rodzince, że teraz je robimy zawsze gdy dysponujemy koszem pysznych orzechów włoskich. Robiłam je wielokrotnie, z orzechami ziemnymi, włoskimi, w formie tortów okrągłych, prostokątnych. Zawsze jest tak samo pyszne!
Ciasto składa się z orzechowych blatów biszkoptowych przełożonych masą budyniowo-maślaną z dodatkiem orzechów w karmelu.Ciasto jest delikatne, miękkie i mokre. Połączenie orzechów, karmelu i budyniu jest wspaniałe :)
Uwielbiam dni, gdy mam czas coś upiec dla bliskich i znajomych. Przez szkołę, niestety czasu brak, ale ferie się zbliżają, więc postaram się nadrobić zaległości.
Zdjęcia robione wieczorem, więc kolory są nienaturalne, trochę przejaskrawione. Ogólnie masa budyniowo-maślana jest jaśniejsza niż na zdjęciach.
Sposób przygotowania tortu orzechowo-karmelowego :
Składniki na orzechy w karmelu:
- 200 g orzechów ziemnych
- 250 g cukru
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka śmietany 30%
W garnku lub na patelni rozpuszczamy cukier z wodą(od czasu do czasu mieszamy).Gdy zacznie się karmelizować dodajemy śmietanę, a następnie orzechy. Mieszamy, tak by orzechy zatopiły się w karmelu i szybko wykładamy całość na papier do pieczenia. Kiedy trochę ostygnie rozdzielamy na mniejsze części (patelnię potem najlepiej zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i poczekać aż pozostałości po karmelu się rozpuszczą)
Następnie owijamy orzechy w papier do pieczenia i rozgniatamy tłuczkiem na małe kawałki(jeśli posiadacie dobrej jakości blender, możecie je nim rozkruszyć).
Składniki na biszkopt(2 krążki):
- 8 jajek
- 10 kopiastych łyżek mąki pszennej
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g posiekanych orzechów ziemnych
- szczypta soli
- dodatkowo : orzechówka(jeśli nie macie może być amaretto, lub jakiś syrop rozcieńczony z wodą)
Podane składniki dzielimy na pół. 4 białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli.
W drugiej misce żółtka ubijamy na gładką i gęstą masę z cukrem(pół szklanki). Następnie dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, i na przemian kopiastą łyżkę mąki i dużą łyżkę piany. Całość cały czas delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 100 g posiekanych orzechów ziemnych, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Kiedy pierwszy biszkopt się upiecze, powtarzamy te czynności jeszcze raz i pieczemy kolejny biszkopt.
Składniki na masę maślano-budyniową:
- 250 g masła
- budyń wanilinowy ok. 80 g
- ok. 800 ml mleka
- 6 łyżek łyżek cukru
- orzechy w karmelu,które wcześniej przygotowaliśmy(część zostawiamy do dekoracji ciasta)
Przygotowujemy budyń wg przepisu z dodatkiem cukru. Następnie odstawiamy na jakiś czas, by całkowicie ostygł.
Po tym czasie masło ucieramy mikserem, dodając po jednej łyżce budyniu. Następnie dodajemy pokruszone orzechy w karmelu, mieszamy i wstawiamy do lodówki, lub w jakieś zimne miejsce by masa stężała.
Przygotowanie ciasta:
Pierwszy biszkopt kładziemy na talerzu. Nasączamy dość mocno orzechówką(jeśli nie chcemy by była bardzo wyczuwalna, możemy rozcieńczyć wodą). Nakładamy połowę masy budyniowo-maślanej. Na masę kładziemy kolejny biszkopt i ponownie nasączamy. Pozostałą częścią masy smarujemy wierzch i boki.
Przyozdabiamy orzechami w karmelu.
Ciasto tak przygotowane należy trzymać w lodówce :)
Smacznego!
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/02/to-ciasto-pierwszy-raz-zrobiam-dwa-lata.html