Wykonanie
            To ciasto pierwszy raz zrobiłam dwa lata temu. Tak zasmakowało mi i mojej rodzince, że teraz je robimy zawsze gdy dysponujemy koszem pysznych 
orzechów włoskich. Robiłam je wielokrotnie, z 
orzechami ziemnymi, włoskimi, w formie 
tortów okrągłych, prostokątnych. Zawsze jest tak samo pyszne!Ciasto składa się z 
orzechowych blatów 
biszkoptowych przełożonych masą budyniowo-
maślaną z dodatkiem 
orzechów w karmelu.Ciasto jest delikatne, miękkie i mokre. Połączenie 
orzechów, karmelu i budyniu jest wspaniałe :)Uwielbiam dni, gdy mam czas coś upiec dla 
bliskich i znajomych. Przez szkołę, niestety czasu brak, ale ferie się zbliżają, więc postaram się nadrobić zaległości.Zdjęcia robione wieczorem, więc kolory są nienaturalne, trochę przejaskrawione. Ogólnie masa budyniowo-
maślana jest jaśniejsza niż na zdjęciach.


Sposób przygotowania 
tortu orzechowo-karmelowego :Składniki na 
orzechy w karmelu:- 200 g 
orzechów ziemnych- 250 g 
cukru- 2-3 łyżki 
wody- 1 łyżka 
śmietany 30%W garnku lub na patelni rozpuszczamy 
cukier z 
wodą(od czasu do czasu mieszamy).Gdy zacznie się karmelizować dodajemy 
śmietanę, a następnie 
orzechy. Mieszamy, tak by 
orzechy zatopiły się w karmelu i szybko wykładamy całość na papier do pieczenia. Kiedy trochę ostygnie rozdzielamy na mniejsze części (patelnię 
potem najlepiej zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i poczekać aż pozostałości po karmelu się rozpuszczą)Następnie owijamy 
orzechy w papier do pieczenia i rozgniatamy tłuczkiem na małe kawałki(jeśli posiadacie dobrej jakości blender, możecie je nim rozkruszyć).Składniki na 
biszkopt(2 krążki):- 8 
jajek- 10 kopiastych łyżek 
mąki pszennej- szklanka 
cukru- 2 łyżeczki 
proszku do pieczenia- 200 g posiekanych 
orzechów ziemnych- szczypta 
soli- dodatkowo : orzechówka(jeśli nie macie może być 
amaretto, lub jakiś 
syrop rozcieńczony z 
wodą)Podane składniki dzielimy na pół. 4 
białka oddzielamy od 
żółtek. Ubijamy je ze szczyptą 
soli.W drugiej misce 
żółtka ubijamy na gładką i gęstą masę z 
cukrem(pół szklanki). Następnie dodajemy 1 łyżeczkę 
proszku do pieczenia, i na przemian kopiastą łyżkę 
mąki i dużą łyżkę piany. Całość cały czas delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 100 g posiekanych 
orzechów ziemnych, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Kiedy pierwszy 
biszkopt się upiecze, powtarzamy te czynności jeszcze raz i pieczemy kolejny 
biszkopt.Składniki na masę 
maślano-budyniową:- 250 g 
masła- 
budyń wanilinowy ok. 80 g- ok. 800 ml 
mleka- 6 łyżek łyżek 
cukru- 
orzechy w karmelu,które wcześniej przygotowaliśmy(część zostawiamy do dekoracji ciasta)Przygotowujemy 
budyń wg przepisu z dodatkiem 
cukru. Następnie odstawiamy na jakiś czas, by całkowicie ostygł.Po tym czasie 
masło ucieramy mikserem, dodając po jednej łyżce budyniu. Następnie dodajemy pokruszone 
orzechy w karmelu, mieszamy i wstawiamy do lodówki, lub w jakieś zimne miejsce by masa stężała.Przygotowanie ciasta:Pierwszy 
biszkopt kładziemy na talerzu. Nasączamy dość mocno orzechówką(jeśli nie chcemy by była bardzo wyczuwalna, możemy rozcieńczyć 
wodą). Nakładamy połowę masy budyniowo-
maślanej. Na masę kładziemy kolejny 
biszkopt i ponownie nasączamy. Pozostałą częścią masy smarujemy wierzch i boki.Przyozdabiamy 
orzechami w karmelu.Ciasto tak przygotowane należy trzymać w lodówce :)Smacznego!