Wykonanie
To ciasto pierwszy raz zrobiłam dwa lata temu. Tak zasmakowało mi i mojej rodzince, że teraz je robimy zawsze gdy dysponujemy koszem pysznych
orzechów włoskich. Robiłam je wielokrotnie, z
orzechami ziemnymi, włoskimi, w formie
tortów okrągłych, prostokątnych. Zawsze jest tak samo pyszne!Ciasto składa się z
orzechowych blatów
biszkoptowych przełożonych masą budyniowo-
maślaną z dodatkiem
orzechów w karmelu.Ciasto jest delikatne, miękkie i mokre. Połączenie
orzechów, karmelu i budyniu jest wspaniałe :)Uwielbiam dni, gdy mam czas coś upiec dla
bliskich i znajomych. Przez szkołę, niestety czasu brak, ale ferie się zbliżają, więc postaram się nadrobić zaległości.Zdjęcia robione wieczorem, więc kolory są nienaturalne, trochę przejaskrawione. Ogólnie masa budyniowo-
maślana jest jaśniejsza niż na zdjęciach.
Sposób przygotowania
tortu orzechowo-karmelowego :Składniki na
orzechy w karmelu:- 200 g
orzechów ziemnych- 250 g
cukru- 2-3 łyżki
wody- 1 łyżka
śmietany 30%W garnku lub na patelni rozpuszczamy
cukier z
wodą(od czasu do czasu mieszamy).Gdy zacznie się karmelizować dodajemy
śmietanę, a następnie
orzechy. Mieszamy, tak by
orzechy zatopiły się w karmelu i szybko wykładamy całość na papier do pieczenia. Kiedy trochę ostygnie rozdzielamy na mniejsze części (patelnię
potem najlepiej zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i poczekać aż pozostałości po karmelu się rozpuszczą)Następnie owijamy
orzechy w papier do pieczenia i rozgniatamy tłuczkiem na małe kawałki(jeśli posiadacie dobrej jakości blender, możecie je nim rozkruszyć).Składniki na
biszkopt(2 krążki):- 8
jajek- 10 kopiastych łyżek
mąki pszennej- szklanka
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 200 g posiekanych
orzechów ziemnych- szczypta
soli- dodatkowo : orzechówka(jeśli nie macie może być
amaretto, lub jakiś
syrop rozcieńczony z
wodą)Podane składniki dzielimy na pół. 4
białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy je ze szczyptą
soli.W drugiej misce
żółtka ubijamy na gładką i gęstą masę z
cukrem(pół szklanki). Następnie dodajemy 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia, i na przemian kopiastą łyżkę
mąki i dużą łyżkę piany. Całość cały czas delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 100 g posiekanych
orzechów ziemnych, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Kiedy pierwszy
biszkopt się upiecze, powtarzamy te czynności jeszcze raz i pieczemy kolejny
biszkopt.Składniki na masę
maślano-budyniową:- 250 g
masła-
budyń wanilinowy ok. 80 g- ok. 800 ml
mleka- 6 łyżek łyżek
cukru-
orzechy w karmelu,które wcześniej przygotowaliśmy(część zostawiamy do dekoracji ciasta)Przygotowujemy
budyń wg przepisu z dodatkiem
cukru. Następnie odstawiamy na jakiś czas, by całkowicie ostygł.Po tym czasie
masło ucieramy mikserem, dodając po jednej łyżce budyniu. Następnie dodajemy pokruszone
orzechy w karmelu, mieszamy i wstawiamy do lodówki, lub w jakieś zimne miejsce by masa stężała.Przygotowanie ciasta:Pierwszy
biszkopt kładziemy na talerzu. Nasączamy dość mocno orzechówką(jeśli nie chcemy by była bardzo wyczuwalna, możemy rozcieńczyć
wodą). Nakładamy połowę masy budyniowo-
maślanej. Na masę kładziemy kolejny
biszkopt i ponownie nasączamy. Pozostałą częścią masy smarujemy wierzch i boki.Przyozdabiamy
orzechami w karmelu.Ciasto tak przygotowane należy trzymać w lodówce :)Smacznego!