Wykonanie
składniki:ciasto:3/4 szklanki
cukru30 dag
mąki (16 dag 1 szklanka)szklanka
mleka150 ml
olejujajkołyżeczka
sody2 łyżki
dżemuprzyprawa do piernika lub 2 łyżki
cynamonu2 łyżki
kakaomasa:
budyń waniliowy z
cukrem3 szklanki
mleka2 łyżki
mąki pszennej2-3 łyżki
cukrukostka
margaryny "Palma"sposób przygotowania:Wykonałam ciasto z 1 , 5 porcji podanej powyżej.Składniki na ciasto miksujemy razem. Formę do pieczenia natłuszczamy
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Pieczemy 40 min w temp. 180-200 stopni.Masa budyniowa:
mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki w który rozdrabniamy
budyń z
mąką (Pamiętajmy aby
budyń miał w sobie
cukier, jeśli nie ma to dodajemy 2 łyżki).
Mleko pozostałe w garnku zagotowujemy. Powoli wlewamy
budyń do
mleka, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Powstały
budyń pozostawiamy do wystudzenia w chłodnym miejscu. Zimny
budyń ucieramy z
margaryną.Wychłodzony murzynek przekrajamy na pół na dwie części, do środka dajemy masę budyniową i przykrywamy jedną z części ciasta.