ßßß

składniki:ciasto:3/4 szklanki cukru30 dag mąki (16 dag 1 szklanka)szklanka mleka150 ml olejujajkołyżeczka sody2 łyżki dżemuprzyprawa do piernika lub 2 łyżki cynamonu2 łyżki kakaomasa:budyń waniliowy z cukrem3 szklanki mleka2 łyżki mąki pszennej2-3 łyżki cukrukostka margaryny "Palma"
sposób przygotowania:Wykonałam ciasto z 1 , 5 porcji podanej powyżej.Składniki na ciasto miksujemy razem. Formę do pieczenia natłuszczamy margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 40 min w temp. 180-200 stopni.Masa budyniowa: mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki w który rozdrabniamy budyń z mąką (Pamiętajmy aby budyń miał w sobie cukier, jeśli nie ma to dodajemy 2 łyżki).Mleko pozostałe w garnku zagotowujemy. Powoli wlewamy budyń do mleka, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Powstały budyń pozostawiamy do wystudzenia w chłodnym miejscu. Zimny budyń ucieramy z margaryną.Wychłodzony murzynek przekrajamy na pół na dwie części, do środka dajemy masę budyniową i przykrywamy jedną z części ciasta.