Wykonanie
To tylko dodatek
dżemu do ciasta powoduje,że kojarzą się z piernikiem. Przepis na nie dostałam daaaawno temu od mojej Koleżanki,a były to czasy,gdy pewnie nikt nie słyszał o muffinkach więc przepis w oryginale jest na forme "keksówkę". Ja dokonałam małej zmiany dostosowując przepis do obecnie panującej
mody na muffinki.
2 szkl.
mąki1 szkl.
cukru-ja dałam 200ml w obawie,że razem z
dżemem ciasto będzie za słodkie1 szkl.
mleka2 łyżeczki
cynamonu1 płaska łyżeczka
sody1 łyżeczka
kakao - ja pominęłam tym razem5 łyżek
dżemu - u mnie
wiśniowy,ale nadaje się każdy,który macie w domu -
dżem,a nie powidło!10 łyżek
oleju1
jajkoJajko utrzeć z
cukrem,dodać
dżem,
mleko,
olej i pozostałę "suche"składniki. Połączyć na jednolitą masę, przełożyć do foremek muffinkowych i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.35-40 min. lub do "suchego patyczka". Jeśli pieczemy tradycyjnie w "keksówce" czas pieczenia to ok.1 godz.Smacznego!!!