ßßß
Polską tradycją w wielu domach na Wielkanoc jest mazurek . Prezentujemy przepis na, według nas, najpyszniejszy.Składniki:ciasto:25dag mąki15dag zimnego masła5dag cukruszczypta soli1 jajkomasa karmelowa:20dag masła40dag skondensowanego mleka słodzonego4 łyżki miodu1 łyżeczka soli morskiejpolewa:20dag mlecznej czekolady4 łyżki mlekadodatkowo:orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynkiSkładniki na ciasto zagnieść szybko i chłodzić w lodówce przez godzinę. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temp. 180 stopni Celsjusza przez 20 min.Składniki na masę włożyć do rondla z grubym dnem i gotować przez 10 min stale mieszając (masa bardzo szybko się przypala). Gorącą masę wylać na ciasto/Garść orzechów i garść migdałów posiekać i uprażyć na patelni. Posypać po masie karmelowej, tak aby się w niej zatopiły.Rozpuścić czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.Udekorować dodatkami.