Wykonanie
Polską tradycją w wielu domach na Wielkanoc jest mazurek . Prezentujemy przepis na, według nas, najpyszniejszy.Składniki:ciasto:25dag
mąki15dag zimnego
masła5dag
cukruszczypta
soli1
jajkomasa karmelowa:20dag
masła40dag skondensowanego
mleka słodzonego4 łyżki
miodu1 łyżeczka
soli morskiejpolewa:20dag
mlecznej czekolady4 łyżki
mlekadodatkowo:
orzechy włoskie,
migdały,
skórka pomarańczowa,
rodzynkiSkładniki na ciasto zagnieść szybko i chłodzić w lodówce przez godzinę. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temp. 180 stopni Celsjusza przez 20 min.Składniki na masę włożyć do rondla z grubym dnem i gotować przez 10 min stale mieszając (masa bardzo szybko się przypala). Gorącą masę wylać na ciasto/Garść
orzechów i garść
migdałów posiekać i uprażyć na patelni. Posypać po
masie karmelowej, tak aby się w niej zatopiły.Rozpuścić
czekoladę z
mlekiem w kąpieli
wodnej.Udekorować dodatkami.